Zdrava creva - dug život, kažu doktori. Od stanja creva zavisi kakav ćemo imati imunitet i u kojoj meri ćemo biti sposobni da se odbranimo od bolesti i patogena. Ovde je ključni faktor crevna flora, a da bi bakterije i mikroorganizmi koji se u njoj nalaze bili prisutni u optimalnoj količini, neophodno je da u telo unosimo probiotike.
Jedna od najpoznatijih nutricionistkinja u Srbiji, Ana Petrović, gostujući u emisiji "Uranak" na K1 televiziji objasnila je zašto su probiotici toliko važni za zdravlje i otkrila da ona više voli da se uzimaju iz hrane, a ne u kapsulama.
"Kada nas napadne bilo koji patogen ili bakterija tada nam pada imunitet, a probiotici uspostavljaju mikrobnu ravnotežu. Možemo ih uzeti kao kapsule, ili kroz hranu ili piće što je meni bliskije. Najveći udeo probiotika imaju mladi sir, jogurt i kiselo mleko. Klinička istraživanja potvrdila su da su ove namirnice funkcionalna hrana. Bifido i lakto bakterije zajedno sa prebiotikom stvaraju tu simbiozu koja poboljšava imunitet. Probiotike bi trebalo da unose ljudi koji imaju dijareje ili zatvor, oni intolerantni na laktozu ili osobe koje pate od atopijskog dermatitisa. Njima prepisujem ovu hranu u trajanju od deset dana u kontinuitetu i imam sjajne rezultate. Sav moj rad zasnovan je na rezultatima kliničkih studija, time se rukovodim", naglasila je Ana Petrović.
Da li voćni jogurt ima isti efekat?
"Kada je reč o voćnom jogurtu koji mnogi ljudi vole, nemojte ih kupovati već ih napravite sami. Dodajte voće u jogurt, jer onaj kupljeni ima dosta šećera ili zamenu za šećer. Svaki jogurt mora da ima šećer ali količine se razlikuju. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je najviše 30 grama šećera tokom dana."
MONDO