Najpoznatija srpska nutricionistkinja Ana Petrović je u emisiji "Uranak" na K1 televiziji govporila o tome koji su probiotici najbolji kada želite da oslabite, a ukazala je i na greške koje mnogi prave tokom prvog jutarnjeg obroka.
Kad je reč o mršavljenju, Petrovićeva kaže da je mnogo važnije da se gleda kolika je nutritivna nego energetska, odnosno kalorijska vrednost namirnica.
"Osnovni pokretač našeg organizma je glukoza. Mi bi u ishrani trebalo da imamo sve – i ugljene hidrate, i masti, i proteine. Ugljene hidrate iz voća i salata. Može i krompir ali u kombinaciji sa blitvom, ili beli pirinač u nekom kuvanom jelu. Ko ima insulinsku rezistenciju ili dijabetes trebalo bi da izbegava banane, smokve, ananas, guavu, avokado, urme. Trebalo bi izbegavati trans masti i zasićene masne kiseline, a to su vafli, plačinke, sva hrana koja se sprema u fritezi, krofne... Napravite zdravu 'nutelu' od lešnika, badema, pomorandžinog soka, kakaa i rogača. Za decu je najzdraviji zaslađivač med, a za odrasle koji žele da smršaju stevija. Odličan ručak mogu biti ćufte u paradajz sosu sa pireom od tikvica ili od krompira ali bez putera. Može i meso i krompir, ali nikako prženo meso sa prženim krompirom. Odlična taktika je da dva dana jedemo šta želimo, a potom da dva dana vodimo računa o tome što jedemo", navela je nutricionistkinja.
Ana Petrović istakla je da se u ishrani nikada ne mešaju dva proteina, što ljudi često rade.
"Nikako kombinacija meso i sir, jaje i jogurt, šunka i kačkavalj, pavlaka i puter. Tako se stvaraju negativni produkti metabolizma koji se manifestuju nadutošću, gasovima, bolovima u stomaku, mučninom. Operite voće i povrće pre jela u zeolitu ili sodi bikarboni. Kada našu kilažu podelimo sa 27 dobijemo koliko tečnosti bi trebalo da pijemo dnevno – vode, čaja i ceđenog soka. Ovo ne važi za osobe sa kardiovaskularnim bolestima jer bi oni trebalo da budu oprezni sa tečnošću. Za njih je mera oko litar i po dnevno. Žene koje imaju problema sa zadržavanjem vode trebalo bi da u svoju rutinu uključe masažu i tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom", kaže Petrovićeva.
"Ako rasporedite obroke tokom dana nema šanse da ćete upasti u hipoglikemiju kada će vam biti gladni i oči i stomak i glava. Izbegavajte gazirana pića, jer samo jedna čaša sadrži čak šest kašičica šećera! Ako mršavite, preporuka za alkoholna pića je belo vino, a posle bi trebalo da kašiku jabukovog sirćeta sipate u 150 ml tople vode kako biste neutralisali kiselinu."
MONDO