Otkrivamo

HOTEL SA 5 ZVEZDICA, KAFA 2€, A U RAJU STE: Srbi poludeli za egzotičnim letovanjima, evo gde se najviše ISPLATI otići

Autor Teodora Boškovski

Srbi se za letovanje 2022. godine i te kako interesuju za egzotične destinacije kao što su Aruba i Tenerife. Direktor ''YUTA'' , Aleksandar Seničić za MONDO objasnio je o čemu je reč i koliko novca je potrebno izdvojiti.

Izvor: YouTube/Screenshot/Captain Global/Travelmoji

Veliki broj Srba najradije za letovanje bira bliže destinacije, kao što su Crna Gora ili Grčka, ali će vas možda iznenaditi podatak da su egzotične destinacije za letovanje 2022. poput Arube ili Tenerife, vrlo primamljive našim turistima. Interesovanje za ova mesta je sve veće, a u čemu je caka i zbog čega su ova ostrva postala željene destinacije naših građana, kao i koliko je ovo dobar izbor u špicu sezone, pitali smo direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija ''YUTA'', Aleksandra Seničića.

Proverili smo i kakve su cene za odmor na ovim destinacijama tokom leta 2022, kao i šta sve ova rajska ostrva mogu da ponude.

Aruba - od 50 do skoro 3.500 evra po danu

Za početak, Aruba se smatra jednim od najlepših ostrva na Karibima i sastavni je deo Kraljevine Holandije. Zato direktne letove možete najbliže uhvatiti isključivo iz Amsterdama. Nalazi se na samo 35 km od Venecuele, a poznata je po flamingosima i belim peščanim plažama.

Izvor: Shutterstock/Natalia Barsukova

Za Arubu nije potrebna viza, osim ukoliko ne putujete preko Amerike.

Imajte na umu da je raspon cena na Arubi neverovatan, od vrlo pristupačnih do izuzetno skupih. Najjeftinije noćenje iznosi 51 evro bez hrane. Za noćenje u jednom hotelu od pet zvezdica potrebno je izvojiti vrtoglavih 3.461 evro, dok u preostalih par visoko ocenjenih hotela dnevni smeštaj po osobi košta oko 500 evra.

Noćni život na Arubi je razvijen, ima dosta barova, restorana, luksuznih i velelepnih građevina i tržnih centara. Takođe postoje različite ostrvske ture i atrakcije, od vožnje brodom, safarija i vožnje kvadova, do ronjenja i sportova na vodi čija cena se kreće od 15 do 200 evra. Takođe, možete rentirati auto kako biste obišli što više različitih mesta i otkrili šta sve Aruba nudi. Cene rentiranja se kreću od 65 do 180 evra po danu.

Kakve su cene pića i jela?

Cene jela i pića po različitim barovima, kafićima i restoranima na Arubi vrlo malo variraju, ali se ne razlikuju ništa više nego u Grčkoj ili Crnoj Gori. Ovo su neke od cena na koje ćete naleteti:

  • espreso: oko 2 evra;
  • sendviči: od 4 evra;
  • omlet: oko 6 evra;
  • burgeri: oko 9 evra i više;
  • palačinke: oko 5 evra;
  • pivo: od 4 do 7 evra;
  • kokteli: oko 12 evra.

Istražili smo i kako se kreću paket aranžmani koji uključuju put i smeštaj za sedam dana i koliko je najmanje novca potrebno izdvojiti za uživanja u ovom raju. Jedna beogradska turistička agencija koja isključivo nudi daleke i egzotične destinacije, istakla je da najjeftiniji aražman za Arubu tokom septembra iznosi 1.470 evra po osobi. On uključuje avio kartu sa svim taksama i sedam dana sa doručkom.

Tenerife - raj na zemlji

Najveće Kanarsko ostrvo, Tenerife je za nijansu jeftinije od Arube. Ukoliko se odlučite na putovanje u sopstvenoj režiji trebalo bi da imate na umu koje cene vas tamo očekuju. Takođe, ako želite jeftinije da prođete preporučujemo da ranije isplanirate put i na vreme rezervišete avionske karte. Pošto nema direktnih letova za Tenerife, budite spremni na presedanje u Barseloni.

Na španskom ostrvu mogu se naći apartmani po ceni od 33 evra za dan, ali i hoteli od tri ili četiri zvezdice za pedesetak evra. I hoteli sa pet zvezdica su znatno jeftiniji. Najjeftinije noćenje sa doručkom možete naći za oko 100 evra tokom jula i avgusta, dok su cene u septembru niže.

U zavisnosti kojeg je kvaliteta smeštaj, koje sve pogodnosti nudi i da li je u pitanju apartman, kuća ili hotel, visina cena varira. Pa tako, noćenje možete naći za oko 100, 150, 350, ali i oko 600 evra.

Cena u restoranima i kafićima?

Na Tenerifima su cene pića i jela za nijansu niže nego na Arubi. Pa tako, espreso će vas koštati oko jednog evra, dok se cena piva kreće od oko 2 do 4 evra u kafićima. Pljeskavicu možete pojesti za 3 evra, dok bi vas obrok u jeftinom restoranu izašao desetak evra.

Što se tiče aranžmana, jedna beogradska turistička agenicija letovanje na Tenerifima za deset dana i devet noćenja, i to u septembru sa sve avionom, najjeftinije naplaćuje 1.059 evra po osobi. Oni koji budu poželeli hotel sa pet zvezdica koji nudi i doručak moraće da izdvoje 1.449 eura.

Zašto Srbi biraju daleke destinacije?

Direktor "YUTA" Alesandar Seničić je objasnio kako letovanja na egzotičnim destiacijama nisu novitet ili tekovina pandemije, oduvek je u narodu bila prisutna želja da se ne bude "običan", a mnogi Srbi, navikli da obilaze jedne te iste lokacije iz godine u godinu imaju želju da iskuse nešto novo. Još jedan neočekivani razlog za odabir mesta kao što su Aruba ili Tenerife je što Srbi ne vole da idu tamo gde ima "previše" drugih Srba.

Seničić ipak kaže da je poželjno da se dobro raspitate o lokaciji na koju idete, jer na nekima od njih vremenski ili ekonomski uslovi diktiraju kvalitet odmora.

''Ne savetuje da se ide na Arubu i Tenerife usred sezone zbog visokih cena, te preporučujem putovanje tokom proleća ili jeseni'', rekao je Seničić.

Ukoliko se odlučite da posetite ova dva rajska ostrva, imajte u vidu da se na vreme dobro informišete o svemu šta vam je potrebno, kako biste maksimalno uživali u zasluženom odmoru. Kako je i sam Aleksadar Seničić napomenuo, ne postoje ograničenja za ulazak naših turista na Arubu, koja je teritorija Holandije, dok je, što se tiče Tenerifa, za ulazak potrebno da ste vakcinisani, bilo kojom vakcinom osim Sputnjik V ili da imate negativni PCR ili antigenski test.

On je istakao da su i Sejšeli, Maldivi, Goa u Indiji i Tajland tokom zime, još samo neke od egzotičnih destinacija na koje se Srbi rado odlučuju, dok je zadnjih par godina Zanzibar postao veoma popularan kod naših turista zbog jeftinih avio karata.

 (MONDO)