Saveti

AKO OVO VOĆE STAVLJATE U FRIŽIDER, PRAVITE KOBNU GREŠKU! Jednu vrstu ne smete da hladite, "ubijate" sve moguće vitamine!

Autor Tamara Veličković

Mnogi ljudi vole da stavljaju voće u frižider, naročito leti, ali postoji jedna vrsta koju nikako ne treba hladiti.

Izvor: Shutterstock/Anna Hoychuk

Hladno i sočno osveženje leti uvek je dobrodošlo, a čini se da nema ništa bolje, lepše i zdravije od voćke. Upravo zbog toga, mnogi ljudi u letnjim mesecima drže voće u frižideru, ali stručnjaci ističu da to nije uvek dobar izbor.

Jedno američko istraživanje otkrilo je da citruse nikako ne treba da čuvate u frižideru. Neke voćke mogu da promene ukus, a što je još važnije, mogu da izgube veliku količinu vitamina koje poseduju.

Voćke koje treba da izbegavate da hladite, jesu limun, limera, pomorandže i grejpfrut.

Osim toga, stručnjaci savetuju da ne zamrzavate jagode i borovnice, iako mnogi smatraju da se na taj način ne može naneti nikakva šteta. Ipak, istina je da će postati previše vodene, a mogu se i ubuđati prilikom odmrzavanja.

Ukoliko želite da zamrznete neko voće, najbolji izbor bi bile slatke jabuke, jer će zadržati ukus, dok kisele treba da se izbegnu. Banane i kivi treba zamrzavati, ali isključivo ako ih očistite i iseckate.

Ananas i koštunjavo voće, takođe, morate da ogulite i očistite, pa nakon toga da stavite u zamrzivač.

(MONDO)