Voda na kojoj se pripremala heljda može da spreči bolove u stomaku nakon prejedanja, ali pomaže i kod zatvora.
Heljda je inače omiljena namirnica u Rusiji, pa nije čudo što još od davnikna je koriste za rešavanje brojnih tegoba. Nekada je žitarica ta koja je "lekovita", a ponekad i voda u kojoj se kuva ima blagotvorno dejstvo.
Pa tako, na primer, može da vam pomogne da se rešite modrica i ogrebotina. Da biste to uradili, prokuvajte malo heljde, pa procedite vodu. Čistu krpu umočite u ovu vodu, ocedite, pa oblog stavite na modricu i držite 20 minuta.
Takođe, voda od heljde ublažava neprijatan zadah koji se javlja nakon što ste jeli beli ili crni luk, a može da pomogne i ako vas bole desni.
Ako svakog jutra i pre spavanja popijete jednu trećinu čaše vode od heljde, to će vam pomoći i da oslabite, veruju Rusi. Kupka za stopala u toploj vodi od heljde rešiće vas žuljeva, kurjih očiju, a ublažiće i svrab od ujeda insekata.
MONDO