Stil

3 NAJČEŠĆE NAVIKE ČINE DA IZGLEDAMO STARIJE: Stručnjaci otkrili kako da sprečite i ublažite pojavu BORA NA VRATU

Autor Maja Gašić

Koliko god da vam je lice zategnuto, postoje izdajnički nabori na drugom delu tela koji otkrivaju vaše prave godine. Saznajte kako da sprečite pojavu bora na vratu.

Izvor: Shutterstock/Marina Demeshko

Čak i ako vam je pošlo za rukom da "ispeglate" bore na licu i tako učinite da izgledate mlađe, linije na vratu vas odaju. Šta je to što, osim starenja, uzorkuje bore na ovom delu tela i da li postoji način da se spreči i ublaži njihova pojava.

Horizontalne bore, takozvani "Venerini prstenovi", izraženije su kod žena nego kod muškaraca i formiraju se sa godinama.

Kada će se pojaviti nabori na vratu je vrlo individualno. Kod nekoga postaju primetni već sa 25 godina, kod nekoga posle 35 godina. Na njihovo formiranje utiču debljina potkožnog tkiva, masne naslage, elastičnost kože, malokluzija, pušenje, ali i nedostatak nege ovog dela tela.

Osim toga, postoje neke dnevne navike koje izazivaju pojavu bora na vratu. Među njima su spavanje na visokom jastuku, čitanje u ležećem položaju, kao i neprestana upotrebu gedžeta.

"Sve ove navike zajedno dovode do toga da se položaj glave menja. Ona je zapravo u stalnom nagibu napred, što izaziva pojavu bora na vratu", objasnili su stručnjaci i na listu dodali nepravilno držanje i veći deo vremena proveden u sedećem položaju.

Da biste rešili problem i sprečili preveremenu pojavu nabora na vratu, stručnjaci preporučuju bavljenje gimnastikom i kvalitetnu negu ovog dela tela.

"Koža kojoj nedostaje hidratacija i ishrana ima tendenciju da brže bledi. Ako nanesete kremu ili serum na lice, ne zaboravite na vrat", napominju dermatolozi.

MONDO

Tagovi