Saveti

DA LI DIJETA "OBILNOG DORUČKA" IMA SMISLA: Iznenadiće vas reč stručnjaka - 17 kg manje, a ništa se NE VRAĆA!

Autor Tamara Veličković

Dijeta obilnog doručka pod nazivom "Big Breakfast" postaje sve popularnija, ali da li ima smisla i efekta?

Izvor: Eric Cote/Shutterstock.com

Da li ste čuli za dijetu u kojoj je poenta da imate obilan doručak? Zove se "Big breajkfast" i postaje sve popularnija u svetu, pa nas neće čuditi ukoliko ubrzo postane trend i kod nas.

Kako biste se što bolje upoznali sa njom i znali da li je efikasna, prenećemo vam zanimljive rezultate do kojih je došla studija Endokrinološkkog društva SAD. Kako su naveli, posle četiri meseca režima, ispitanici koji su jeli obilan doručak, u proseku su izgubili skoro 17 kilograma. Ipak, najvažnije je da se izgubljeni kilogrami ne vraćaju.

Ispitanici koji su se pridržavali ove navike, imali su drastično manje napada gladi i manje izraženu želju za slatkišima tokom dijete. Drugo pravilo kojeg su se pridržavali jeste da se obilan doručak dijete odnosio na unos namirnica bogatih vlaknima.

Izvor: Shutterstock

Vlakana ima u žitaricama, povrću, mahunarkama i voću. Redovno unošenje namirnica bogatih vlaknima siguran je put za održanje željene težine i gubljenje kilograma. Metabolizam ne radi istim intenzitetom u svakom trenutku, što znači da tokom dana postoji optimalno vreme za unos određenih namirnica.

Uveče se preporučuje slabiji unos ugljenih hidrata, srednja količina masti i, opet, dosta proteina. Pored ribe i mesa, preporučuje se da jedete supe, čorbe, salate ili povrće u bilo kom obliku.

(MONDO)