Mnogi dijetalni režimi zasnivaju se na proteinskim namirnicama jer ovaj nutrijent povoljno deluje na topljenje masnih naslaga. Ali nisu svi proteini dobri za liniju, niti korisni za zdravlje. O ovoj temi govorio je nutricionista Robin Miler koji je objasnio o čemu da povedemo računa kad pravimo jelovnik koji će nam pomoći da istopimo kilograme...
On je otkrio koji protein je dobar za mršavljenje, a neće naštetiti zdravlju!
Stručnjak je objasnio da je za skidanje viška kilograma i održavanje telesne težine potrebno da redovno jedete hranu koja sadrži proteine.Optimalna mera je jedan gram proteina na jedan kilogram telesne težine. Ali, napominje Miler, to treba da budu proteini iz hrane koja je minimalno obrađena. Dakle, poluprerađevine i prerađevine ne dolaze u obzir.
Miler je preporučio da svakog dana jedete pileće i ćureće meso, plodove mora, jaja, sveži sir, zapravo najpoznatije izvore proteina. A istako je i koje namirnice nikako ne bi trebalo da budu na vašem jelovniku - kobasice, poluproizvodi i gotova industrijska jela.
"Lignje su dobre, ali kupovna salata sa lignjama nije preporučljiva. Ćuretina je dobra, parizer ili kobasica od ćurećih prkobasica neće vam biti od koristi, naprotiv“, rekao je doktor.
MONDO