Oprezno!

VEĆINA SRPKINJA OVO RADI OČIMA, A NE ZNAJU KOLIKO JE OPASNO: Osim pogrešnog šminkanja, jedna stvar može da OŠTETI VID!

Autor Teodora Boškovski

Ovi estetski tretmani i loše navike koje većina radi mogu da štete očima!

Izvor: Shutterstock/Andrey_Popov

Koliko je šminkanje napredovalo poslednjih godina, pokazali su brojni trendovi, od oblikovanja i iscrtavanja obrva, preko veštačkih i svilenih trepavica, pa sve to trajne šminke. Međutim različita tretiranja, pogotovo na osetljivim delovima lica, kao što je predeo oko očiju, može da dovede do određenih zravstvenih komplikacija.

Estetski stručnjak Debi Lau, navela je nekoliko loših navika i estetski tretmana koji mogu da oštete kako zdravlje, tako i vaš izgled:

1. Trljanje očiju

Jedan od najčešćih grešaka koju većina nas pravi jeste grubo trljanje očiju kada nas nešto tu zasvrbi. Iako to na prvi pogled izgleda bezazleno, ipak prejako trljanje može da izazove stanjivanje rožnjače (providan prednji deo očne jabučice), a u gorem slučaju da prouzrokuje pucanje krvnih sudova i probleme sa vidom.

2. Nadogradnja trepavica

Prečesto nadograđivanje danas popularnih svilenih ili "ruskih" trepavica može da izazove infekciju oka, alergijske reakcije, ali i oštećenje i opadanje prirodnih trepavica.

Stručnjaci savetuju da ukoliko ipak ne možete da odolite veštačkim trepavicama, da ih onda svakodnevno perete uz pomoć micelarne vode ili nekim drugim sredstvom za skidanje šminke koji ne sadrži ulja. Na taj način otklonićete nakupljene ostatke mrtve kože na trepavicama.

3. Preterano stavljanje maskare

Odmorite vaše trepavice i kapke s vremena na vreme. Ne morate svaki dan da nanosite maskaru ukoliko za to nema potrebe. Najviše problema ipak nastaje prilikom skidanja maskare, zbog čega njeno svakodnevno korišćenje može da izazove lomljenje i opadanje trepavica.

Najbolji savet jeste da izaberete sredstvo za skidanje šminke na bazi ulja i da nežnim pokretima skidate preostalu šminku.

4. Deljenje šminke

Deljenje kozmetike, posebno maskare, senke i olovke za oči, može da dovede do infekcije stafilokokom, ali i pojavu crvenih očiju, upozoravaju stručnjaci. Zato izbegavajte da delite šminku sa drugaricom, sestrom ili pogotovo sa nekom osobom koju ne poznajete.

5. Skidanje veštačkih trepavica

Lepak u kombinaciji sa veštačkim trepavicama nikako nije zdrav za oči, a najveći problem nastaje prilikom njihovog otklanjanja nakon upotrebe. Savet je da ne stavljate previše lepka, kao i da agresivno skidate trepavice. Preporučljivo je da ih prethodno nakvasite mlakom vodom kako bi lepak barem malo popustio.

(MONDO)