Opasno je!

AKO SVAKOG JUTRA PIJETE KAFU, OBAVEZNO URADITE OVU ANALIZU: 1 sastojak u omiljenom piću "menja" krv, posledice su OPASNE

Autor Maja Gašić

Saznajet kako kafa utiče na stvaranje krvnih ugrušaka.

Izvor: Voyagerix/Shutterstock.com

Ako i vi ne možete da se razbudite bez kafe, a ona se tokom dana lepo "dozirate" sa još dve, tri šoljice, trebalo bi da pročitate ovaj tekst. O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafe se godinama unazad govori i mišljenja stručnjaka su podeljena. Neki smatraju da je odlična za nizak pritisak, pamćenje, dok drugi je dovode u vezu sa rizikom od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

Novija stdudija otkrila je i da redovno konzumiranje kafe može da poveća rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, rekla je doktorka Monika Vaserman. Po njenim rečima treba biti vrlo oprezan sa ovim omiljenim napitkom ne samo Srba, već cele svetske populacije...

Po dr Vaserman, kofein, supstanca koja se takođe nalazi u nekim energetskim pićima, pravi najveći problem.

"Pića sa kofeinom dehidriraju telo, što dovodi do zgrušavanja krvi. Posledica je stvaranje krvnih ugrušaka, trombova, koji i te kako mogu da budu opasni po život.  Dehidracija utiče na sastav krvi, čini je gušćom i viskoznijom, usporava cirkulaciju", objašnjava doktorka i dodaje da osoba koje redovno konzumraju kafu bi trebalo s vremena na vreme da provere koagulaciju krvi.

Najčešće se ovi trombovi formiraju u krvnim sudovima prepona, nogu, butina i ruku. Teoriju dr Vaserman potvrdila je i studija objavljena u medicinskom časopisu "Medicine & Science in Sports & Exercise" iz 2018. godine. Naučnici koji su sproveli istraživanje su otkrili da uzimanje kofeina tokom intenzivnih treninga povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

MONDO