Saveti

POČINJE SEZONA SLAVA, KAKO ISPOŠTOVATI SVE BEZ KILOGRAMA VIŠKA: Sjajan trik dr Filguda - samo pogledajte svoju ŠAKU!

Autor Tamara Veličković

Doktor Saša Plećević, poznatiji kao doktor Filgud, detaljno otkriva kako treba da se hranite ako ste u jednom danu pozvani na tri slave!

Izvor: Prva TV/Printscreen

Sezona slava polako počinje i to je period kada se i sami pomirimo sa činjenicom da je višak kilograma neizbežan proces. Ipak, za sve postoji rešenje. Gostujući u emisiji "150 minuta" na Prvoj, doktor Saša Plećević, poznatiji kao doktor Filgud, otkrio je sjajan trik zbog kog se nećete ugojiti!

Prema njegovim rečima, vaš dlan je pokazatelj koliko hrane treba da unesete. Prema pravilu, trebalo bi da pojedete parče hleba veličine i debljine vašeg dlana. Tačnije, poenta je da u svemu budete umereni.

"Nije suština voditi računa o izgledu samo tokom proleća i leta. Suština je da zdravo živimo, a zdrav život podrazumeva da budemo umereni u svemu. Ako, primera radi, imate tri slave u toku dana, najbolje je da ujutru popijete čašu vode sobne temperature sa probiotikom, jer je naučno dokazano da probiotik podiže imuni sistem. Deset do petnaest dana treba da pijete jedan, pa onda drugi. Dakle, dva meseca pijete probiotik, pa napravite pauzu od mesec dana", kaže dr Filgud i dodaje:

"Onda popijete šolju zelenog čaja, bolje nego kafu. Ipak, ako ste navikli da pijete kafu na prazan želudac, jer ih ima mnogo koji tako piju 40 godina, šta da se radi, nastavite. Onda bi bilo najbolje da odete u brzu šetnju 45 minuta, pa onda doručak. Ljudi se opterećuju gramažom, a nije u tome poenta", kaže dr Filgud.

Trik je u vašem dlanu.

"Vaša šaka, vaš dlan je pokazatelj koliko hrane treba da unosite. Uhvatite kao lopatom salatu i stavite je u tanjir, prelijte je kašikom maslinovog ulja, a parče hleba treba da bude crni ražani hleb i veličine dlana bez palca. Stavite u toster i dodajte parče sira, manje masnog, veličine i širine vašeg dlana", objasnio je dr Filgud.

"Najbolje bi bilo da doručkujete u devet ujturu, a onda najmanje tri sata ništa, najviše četiri. Uzmete jabuku jednu i idete na prvu slavu oko 15 časova recimo. Može jedna rakijica, ali na toj prvoj slavi jedite samo predjelo. Svaki zalogaj suhomesnatog nije dobar. Na drugoj slavi jedite ručak. Oko 18 časova pojedite jednu sarmu, dve eventualno ili pečenje. Nakon toga, na trećoj slavi pojedite slatko, mada ga treba izbegavati uveče. Suština je da budete umereni. Ja nisam protivnik bilo kog ručka, ali samo ako je umeren", pojasnio je on.

(MONDO)