A vi?

DA LI DOSTAVLJAČU HRANE TREBA DA OSTAVITE BAKŠIŠ? Radnik BRUTALNO ISKREN - ako vam ne stigne porudžbina, ovo je RAZLOG!

Autor Teodora Boškovski

Evo da li treba ostavljati bakšiš dostavljačima hrane i koliki je njegov iznos?

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić/Shutterstock

Kultura davanja bakšiša u Srbiji postoji od davnina i kad god odete u kafić, restoran ili neku drugu uslužnu delatnost podrazumeva se da ostavite radniku napojnicu prilikom plaćanja računa. Ipak, u nekim zemljama, poput Japana, Kine ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tačnije Dubaiju, to se smatra uvredom i zabranjeno je.

Ali, šta je sa ostavljanjem bakšiša dostavljačima hrane i koliko ljudi obraćaju pažnju na to? Na primer, u Americi, prema poslednjim istraživanjima, samo 15,7 odsto ljudi ostavlja bakšiš vozaču dostave, dok 64 procenata njih daje napojnicu koja iznasi onoliko koliko je procenat cene hrane u odnosu na paušalni iznos.

Većina firmi za dostavu hrane ohrabruje svoje korisnike da ostave bakšiš dostavljačima, čak i onda kada postoji naplata za određenu kilometražu ili pri određenim vremenskim uslovima, kada je nevreme i kiša.

Vlasnik jedne platforme za dostavu, za američke medije rekao je da bakšiš na neki način predstavlja zahvalnost radniku za težak posao koji svakodnevno obavlja.

"Ako želiš da naručiš hranu i ni jedan radnik se oglašava da pokupi porudžbinu, to bi moglo da bbude zbog toga što ne ostavlajte bakšiš", objasnio je jedan dostavljač. Ali koliko je dovoljno ostaviti bakšiša?

U SAD ostavljanje napojnice je obavezno, a prilikom plaćanja u uslužnim i ugostiteljskim objektima će vam ponuditi tri opcije, 15, 20 ili 25 odsto na iznos računa - dok je u Srbiji obično to 10 odsto od ukupnog ceha u kafiću, kafani ili nekom drugom mestu. Kako kaže citat citat iz filma "Ulični psi" Kventina Tarantina, ne častimo zato što društvo kaže da moramo, častimo kada neko zaslužuje bakšiš. A da li vi ostavljate napojnicu dostavljačima hrane i koliko?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

(MONDO)