Stil

U SRBIJI U HRANI ZA PSE PRONAĐENI CRVI, VLASNICI U PANICI: Veterinarka Milica upozorila na opasne SIMPTOME TROVANJA

Autor Maja Gašić

U hrani za pse pronađeni crvi, saznajte koji su simptomi trovanja i kakve obroke je najbolje da pripremite ljubimcu.

Izvor: TV Prva/screenshot

Na društvenim mrežama se pojavilo upozorenje za vlasnike pasa na granule koje u sebi imaju crve, a za koje je dokazano da podstiču parazite kod ljubimaca. Koliko su granule i uopšte "kupovna hrana" potrebni kućnim ljubimcima i da li vlasnici mogu sami da im pripreme neku hranu koja će biti jednako, ako ne i više kvalitetna, u emisiji "Jutro" na TV Prva govorila je veterinarka Milica Šterić.

"Nonstop na mrežama se javljaju ljudi, koji u hrani za ljubimce nalaze crve, buđ, metal, žice... Morate da budete posebno opretni kad otvarate kesice granula i druge hrane. Ovakva hrana, inače, nije nužna za ishranu ljubimaca, U njoj nije sve prirodno, zdravo, sveže... Logično, sve što stoji u kesi godinu dana ne može da bude sveže."

U prodavnicama se mugu naći razni proizvodi, neki su etiketirani kao visokokvalitetni i skuplji u odnosu na neke "običnije". Koliko zapravo ima među njima razlike?

"Ubeđena sam da kad bismo uporedili najkvalitetnije proizvode i one najlošijeg kvaliteta, ne bismo pronašli razliku. Oni istu mirišu, iste su strukure, ali sve je to apsolutno isto", uverena je veternarka. 

A da li ova hrana dobra za pse ili postoji bolje rešenje?

"Granule nisu dobre za pse jer su suve, nisu prirodme, u njima su veštački minerali i vitamini. Nemamo uvid kakvo je meso unutra, ono se spaljuje na viskoim trmperturama, to je pitanje da li pas može da vari. Simptomi na koje treba da obratite opažnju jeste češanje iza ušiju,  opadanje dlake u pečatima, crvenilo...", kaže dr Milica.

A šta mi sami možemo da im spremimo, koje to vrste mesa i namirnica su pogodne za pse?

"Od mesa može bilo koje - piletina, junetina, govedina, iznutrice. Probarite ga, isečete, dodate povrće - šargarepu, brokoli, bilo šta što pas voli... Napravite nešto nalik pilavu", zaključila je veterinarka.

MONDO