Priča sa dušom

EMINA JE NAJMLAĐA VLASNICA BIKOVA U BIH: Sluša Mitra Mirića, kosi, vozi traktor, a glavna je i na koridama - KAPA DOLE!

Autor Teodora Boškovski

Emina Ćatić iz Bosne i Hercegovine je najmlađa vlasnica bikova i koridaš, a ovo je njena priča!

Izvor: Tiktok/@eminacati/Screenshot

Emina Ćatić iz Bugojna, u BiH je najmlađi koridaš i vlasnica šest grla bikova. Iako je zatevno brinuti o njima, Emina koja paralelno ide u školu i radi ne tako lake poslove u poljoprivredi i stočarstvu, kaže da to jednostavno voli.

Njoj ništa nije teško, a ljubav prema bikovima kod nje se javila pre par godina kada je njen otac brinuo i odgajio jedno tele po imenu Arči. Sa ocem je kao mala zajedno posećivala koride, čija je tradicija održavanja u Bosni i Hercegovina duže od 200 godina, a danas ih ona vodi na borbe. Emina se ne plaši ni da zajaše bika, a najviše voli da ih trenira i šeta zajedno sa njima.

"Ja sam to odgajila, znam da me neće povrediti", rekla je ona.

Da nije jedina, Emina je rekla da poznaje još par svojih vršnjaka, kako devojčica, tako i dečaka koji odgajaju bikove, redovno posećuju koride i zajedno se svi druže. Kako i sama kaže, najomiljeniji joj je bik po imenu Gareš koji teži čitavih 680 kilograma, a nedavno je imao nastup u koridi, gde je odneo i pobedu. Na pitanje da li joj je trening naporan i kako se odvijaju borbe, Emina je rekla da bik mora uvek da bude u kondiciji, te dnevno za njegovo treniranje odvaja oko sat i po vremena.

"Jeste naporno i treba dosta truda i ulaganja da bi bik ostavio srce u areni", objasnila je Emina i dodala da kada njen bik pobedi ona je najsrećnija na svetu i da te emociju niko ne može da oseti, dok ih ne doživi. Osim umeća treniranja bikova, Emina zna da vozi i traktor, pomaže u poslovima oko kuće, te joj nije teško ni da kosi i skuplja seno za zimu.

"Ne držim iz koristi, nego iz ljubavi, zato što ja to volim. Bikove može da drži samo onaj ko ih iskreno voli. Treba mnogo truda, vremena" , zaključila je na kraju Emina za jedne medije iz BiH.

Pogledajte i njen video u kojem se vidi kako trenira bikove:

 (MONDO)