Kako da

BUĐ I VLAGA MOGU DA NAPRAVE PRAVI KARAMBOL! OPASNI SU I ZA ZDRAVLJE: Samo ovako ćete ih sprečiti, a jedno ih briše ODMAH

Autor Teodora Boškovski

S padom temeprature dolazi do pojave vlage i buđi u kućama i stanovima, a evo kako najbolje da ih se otarasite!

Izvor: Youtube / UTMBHealth

Kako nam uveliko dolaze niske temperature, osim pojave prehlade i gripa, takođe može u našim kućama i stanovima da se pojavi vlaga i buđ. To veoma može da bude nepovoljno za ukućane, pogotove one koji su na njih alergični. Evo kako najbolje da ih sprečite!

Niske temperature spolja i grejanje iznutra mogu da stvore kondezaciju što automatski dovodi do vlage, kao i buđi, a na kojoj one najbolje uspevaju. Stručnjaci upozoravaju na tri različite vrste buđi:

  • alergene buđi - kao što im ime kaže, one izazivuju alergijske reakcije, a mogući su i napadi astme
  • patogene - najviše utiču na one sa oslabljenim ili ugroženim imunim sistemom
  • toksične - izazivaju respiratorne infekcije, alergije i astmu

Stručnjaci savetuju nekoliko stvari koje mogu da spreče pojavu vlage i buđi u vašim domovima:

  • otvaranje prozora nekoliko put au toku dana
  • odžavanje temperature iznad 14 stepeni Celzijusa
  • korišćenje odvlaživača vazduha u područjima sa viškom vlage
  • česta provera potencijalnih vlažnih mesta
  • redovno čišćenje sve ventilacije u kući i kritičnih mesta

Zimi se najviše javlja buđ, a ključ za nejgovo sprečavanje jeste da obezbedite dobru ventilaciju u vašem domu, a praćenje gore navedenih saveta može da vam pomogne u tome. A ukoliko već primetite na zidovima da se pojavila buđ, evo kako, prema mišljenju stručnjaka možete da je se otarasite:

Koristite sprej destilovanog belog sirćeta, vrele vode i sode bikarbone i natopite kritično mesto njime. Takođe, ako na odeći ili nameštaju uočite "pahuljaste i vlažne" tačkice, odmah ih operite. Međutim, ukoliko kod sebe ili ukućana dođe do pojave alergije, a uporan kašalj ne prestaje, onda je vreme da pronađete stručnu pomoć. Osim odlaska kod lekara, možete da pozovete i stručnjake koji će otklanjanjem, farbanjem i krečenjem da otklone kritična mesta.

(MONDO)