Rasprava

SRBI REKLI KOLIKO MESEČNO TROŠE NA HRANU - NAJVIŠE PARA ODE NA JEDNO: 35.000 je previše, a evo kako najbolje da UŠTEDITE

Autor Teodora Boškovski

Da li znate koliko Srbi troše mesečno na hranu? Ovo su neki od odgovora!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Reddit/screenshot

Poskupljenja osnovnih potreba, namirnica, povećanje računa i energenata naterali su ljude da odluče za dodatnu štednju. Ima i onih koji su zabrinuti da previše troše, te savet traže od drugih, pogotovo kada je hrana u pitanju.

S toga je i jedan Srpkinja odlučila da potraži savet na Internetu, pa je upitala ostale koliko su njihovi mesečni troškovi na hranu.

"Mislim da previše trošim mesečno na hranu, pa me zanima koliko vi trošite pojedinačno?", upitala je ova Srpkinja. Pored šaljivih komentara, poput jednog korisnika da odvaja od usta za kafanu, bilo je i veoma korisnih. Pa tako, jedan je napisao da mu je za dve osobe za nedelju dana potrebno od 5 do 8 000 dinara.

"Sve sami spremamo, ništa ne kupujemo na ulici, niti naručujemo hranu, ne kupujemo sokove, grickalice i slično, a desi se po neki burek", napisao je jedna korisnik. Kako je Srpkinja koja je postavila sporno pitanje kasnije napisala, iskreno veruje da troši previše na ishranu i to čak 35 000 na nju samu, a pritom ne jede posebnu hranu, niti naručuje dostavu. Korisnici su joj zatim savetovali da racionalno raspoređuje obroke i sprema hranu, kao i da je ne baca. A samo u Srbiji se baci oko 108 kilograma hrane po stanovniku, dok je dalje istraživanje pokazalo da četvoročlana porodica godišnje baci 432 kilograma hrane. Prema rečima i iskustvu većine, dosta para se potroši upravo na grickalice, slatkiše i slične namirnice.

"Živela sama i do letos je mesečni prosek potrošnje na hranu iznosila 22 000 dinara. Trudim se što više da kuvam, a gotova jela kupujem ponekad, slabije trošim na izlaske i dostave, a svaka tri dana recimo desi se neka hrana u gradu", napisala je jedna žena, dok je jedan muškarac rekao da izdvaja od 35 do 50 000 dinara mesečno samo za sebe, što je na dnevnom nivou oko 1 200 do 1 600 dinara.

"Trošim otprilike 500 din dnevno, ukupno oko 15 000 din mesečno", glasio je još jedan od komentara.

A koliko vi trošite mesečno na hranu?

(MONDO)