Zanimljivost

DA LI ZNATE ŠTA ZAISTA ZNAČI IZRAZ "KAŽI DRAGIČKA"? Oko njega kruži urbana legenda, a neki Beograđani su ga se PLAŠILI

Autor Teodora Boškovski

Da li znate šta zapravo znači izraz "Kaži dragička"?

Izvor: Shutterstock/Ekateryna Zubal

Sigurno se većina seća rečenice iz detinjstva " Kaži dragička" , kada je trebalo nekog da iznenadite ili saopštite srećnu vest. Ali da li ste se ikada zapitali šta to zapravo znači?

Prema urbanoj legendi koja je i dan-danas ostala u sećanju mnogih veruje se da je ovaj izraz nastao prošlog veka, upravo u Beogradu. Ona kaže da je u glavnom gradu živela jedna veoma zanimljiva gospođa Dragić, a koja je znala da dođe do svih intrigantnih i zanimljivih informacija uglavnom poznatih beograđana u prestonici.

A ono što je zapravo bilo jedno od njenih glavnih umeća jeste da je sve te informacije prenosila širom grada, ali ne bilo kakve. Ona je širila dobre i smešne vesti, međutim bilo je Beograđana koji su zazirali od toga šta sve može da dođe u javnost. Veruje se da se kasnije ta praksa odomaćila kod nje i postala popularna, pa se i sasvim sponatno osnovao i tzv. "Klub tračeva" za čiji je ulazak bila potreban posebna lozinka - "Reci Dragićka".

Međutim, kako ova urbana legenda kaže, u tom klubu je bio i jedan stranac koji nije znao da izgovori slovo "ć", te je je govorio "Dragička". I upravo je taj nepravilan izgovor postao svim članovima kluba veoma smešan, pa su ga oberučke prihvatili kao novu lozinku. I otuda je nastao izraz "Kaži dragička".

(MONDO)