Stil

2 SRPSKA JELA SU ČUDO NAKON PREJEDANJA: Dr Voja – Jedno je ključno protiv OTROVA, a ono što svi bacamo OPORAVLJA za čas

Autor Maja Gašić

Dr Voja Perišić otkriva kako da se oporavimo nakon prejedanja!

Izvor: TV Prva/printscreen

Kako da se oporavimo od sarmi, pečenja, ruske salate i prejakih torti i msnih specijaliteta, tipičnih za novogodišnje praznike, u Jutru na TV Prva govorio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Kako najbolje oporaviti organizam nakon prejedanja, dr Voja kaže da su ključni - pileća "juhica" sa renom i rinflajš sa pilećim mesom.

"Ujutru treba da se uzima supa koja *donosi' tečnost, so i antioksidansi. Osoba koja je pila viski je jako mnogo mokrila i malo unosila tečnosti. Njegovo telo je u kolapsu", ističe dr Voja i otkriva zašto baš ova supa pomaže.

"Nije naučno dokazano ali ima dosta empirijskih stanovišta, i nekih spekulativnih momenata koje ne bih želeo da iznosim, međutim ima dosta dokaza da pileća supa mnogo bolje oporavlja od one napravljene sa junećim mesom. Ali ne pravi se od svakog mesa, nikako od  belog, već od  bataka i karabataka. Zašto? Ima mnogo proteina, aminoskiselina, nizak sadržaj vlakana i vralo malo masnoće."

Za rinflajš dr Perišić kaže da se pravio u Austrougarskoj posle ručka i to s razlogom.

"To je bila govedina koja je kuvana sa povrćem se procedi, sve što je ostalo dobro, ostaje u supi i brzo se apsorbuje", 

Međutim, njegov savet je piletina.

"Ne pravi veliku diletaciju želuca. Doda se ren. On je antioksidantni enzim koji čisti!", kaže dr Voja i naglašava da veliki  unos hrane predstavlja antioksidanti udar, stres, a ren je tu da spreči ovaj udar.

Po rečima dr Voje, sledeće što posle supe treba uzeti je taj rinflajš.

"Rinflajš mora da ima malo krompira, celer, paškanat... I moja baba je sekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to stavi u supu. Posle toga možete da 'letite'", našalio se gastroenterolog.

Većina taj luk nakon što skuva u supi baci, ali doktor objašnjava zašto ga ipak treba jesti.

"U luku postoji hemijsko jedinjenje koje se naziva inulin. On je bitan prebiotik. Kuvanje mu uništi onu ljutu materiju, prema tome tako bustujemo dobre bakterije koje će nam svojim svojstvima pomoći da nam mozak bude bolji", objašnjava. 

"Ren u vinskom sirćetu", preporučuje dr Voja uz rinflajš umesto sosa od mirođije na primer. "Sos traži mast, ovo nije mast", zaključio je. 

MONDO