SAVETI

ŠTA NAJMANJE TROŠI - KUVALO, ŠPORET ILI MIKROTALASNA? Stručnjaci otkrili gde grešimo, a tek da čujete od čega zavisi!

Autor Tamara Veličković

Ako želite da uštedite, obratite pažnju kako zagrevate vodu, ali i određenu hranu.

Izvor: Shutterstock/MONDO/Maja Gašić/Stefan Stojanović/YouTube/ Simasoft Workshop/Screenshot

U vreme kada mnogi gledaju kako što više da uštede, nije na odmet znati nekoliko trikova. Bilo ih je mnogo, ali je trik za izolaciju koji košta manje od 300 dinara definitivno zaludeo čitav svet. Ipak, kada je zagrevanje hrane ili toplih napitaka u pitanju, da li znate kako ćete potrošiti najmanje energije?

Stručnjaci savetuju da primenite ono što se pokazalo najjeftinijim. U jednom eksperimentu zagrevalo se 350 mililitara vode u kuvalu za vodu, na šporetu i u mikrotalasnoj. Električnom kuvalu trebalo je 125 sekundi da voda proključa, što je potrošilo 0,04 kWh električne energije. S druge strane, šporetu je trebalo 318 sekundi, a potrošio je 0,11 kWh, što je gotovo četiri puta više od električnog kuvala. Kuvanje vode u mikrotalasnoj trajalo je 191 sekundu i potrošilo je 0.07 kWh.

Prema tome, kuvalo za vodu je najbrže zagrejalo vodu, ali i ostvarilo je najmanju potrošnju. Takođe, stručnjaci kao glavnu prednost ovog uređaja izdvajaju automatsko gašenje koje sprečava dalja zagrevanja nakon što je voda proključala. Na taj način, energija se neće trošiti bespotrebno.

Kada je hrana u pitanju, malo ko zna da način na koji je zagrevate zapravo zavisi od njene količine. Ako želite da podgrejete jednu porciju supe, bolje je da koristite mikrotalasnu. Ukoliko želite da podgrejete veću količinu, onda je isplativije da koristite šporet. Pročitajte i kako da očistite kuvalo od kamenca!

Šta najviše koristite?

(MONDO)