PRIRODNA MEDICINA

U SRBIJI POMAMA ZA BAHOVIM KAPIMA SA INTERNETA: Dr Mišić sve objasnila - kada se i kako koriste, a na ove TEGOBE UTIČU!

Autor Tamara Veličković

Dr Ivana Mišić objasnila je sve o čuvenim Bahovim kapima - šta su, kako se koriste i na šta utiču.

Izvor: K1 Televizija/Printscreen

Bahove kapi je osmislio i napravio dr Edvard Bah koji je delio mišljenje svojih prethodnika da ne treba lečiti samo fizičku bolest, već i "celog čoveka kao celinu koja obuhvata jedinstvo uma, duše i tela". Polazio je od pretpostavke da kada se naruši emotivni i mentalni bilans, dolazi i do nastanka određenih simptoma, tegoba ili bolesti.

Verujući da priroda ima rešenja za sve naše probleme, došao je do cvetnih esencija koje su po njemu i nazvane - Bahove kapi. Postoji 39 različitih esencija kojima se tretiraju emocije. Ipak, činjenica je da mnogi ljudi ne veruju da se pomoću Bahovih kapi može povratiti stanje balansa, a nutricionistkinja dr Ivana Mišić objasnila je sve o ovoj temi u emisiji na K1 televiziji.

"Ja sam Bahov praktičar cvetnih esencija, a to znači da imam znanje o svim esencijama doktora Baha i pomoću njih pričam sa svojim klijentima i pokušavam da vidim da li imaju emotivni ili mentalni disbalans koji je uticao na zdravstveno stanje čoveka. Na osnovu toga pravim bočicu, mešam esencije koje su individualne. Ove kapi se koriste mesec dana i posle toga se nadamo poboljšanju", objasnila je dr Mišić.

Preterana upotreba Bahovih kapi ne postoji, istakla je doktorka.

"Ne postoji univerzalna kombinacija za jednu osobu. Za svakoga je individualna, jer nemamo svi ista stanja i iste životne situacije. Zato se svaka bočica razlikuje, a veoma je važno napomenuti da su kapi potpuno neškodljive, nema nuspojava, nema kontraindikacija. Ne mogu ništa da izazovu i njima niko ne može da se predozira", objasnila je dr Mišić.

Voditelj Drago Jovanović odlučio je da na licu mesta iskoristi priliku i požali se na stomačne tegobe sa kojima se skoro svakodnevno bori. Kako je objasnio, uživa u snimanjima, ali ga pomalo opterećuje briga da emisija protekne u najboljem redu. Nakon razgovora koje je dr Mišić obavila sa Dragom, došla je do sledećeg zaključka:

"Mi uvek radimo na situacijama koje se trenutno dešavaju. Skidanjem sloja po sloj, dolazimo do temeljnog uverenja koji je doveo do nekog fizičkog poremećaja, što znači da sve što nam se fizički dešava, potiče od mentalnog i emotivnog disbalansa. Pošto se to trenutno dešava, ja bih tebi dala Rescue Remedy. To je jedina esencija koja je kombinacija pet različitih i to je za neka vanredna stanja koja izazivaju stres. Mogu biti pozitivna i negativna. Recimo, ako je venčanje, to je lepa, ali stresna situacija", rekla je doktorka i objasnila način upotrebe ove esencije:

"Stavlja se drugačije u odnosu na sve ostale. Dakle, stavite četiri kapi u bočicu od 30 ml vode. Ide samo obična voda. Naš razgovor bi trebalo da traje duže, recimo sat vremena kako bih dublje ušla u problem, ali ovo je prva pomoć koju bih ti pružila. Može da se koristi više puta dnevno, ali ostale esencije samo četiri puta dnevno. Kad god osetite tremu, nemir ili stres, možete ovu vrtu da naprksate dva puta ispod jezika ili da ih stavite u malo vode. Kada se potroši bočica, može da se pripremi nova, naravno, ako shvatite da vam to prija. Daju se i bebama, i trudnicama, i dojiljama. To je komplementarna metoda, što znači da može da se koristi uz ostale terapije", objasnila je dr Ivana Mišić.

(MONDO)