Stil

U JEDNOM PERIODU MESECA NI SLUČAJNO NEMOJTE DA NADOGRAĐUJETE TREPAVICE: Oftamolog upozorava na KATASTROFALNE POSLEDICE

Autor Maja Gašić

Kada ne sme da se radi nadogradnja trepavica? Verovali ili ne, ali postoji jedan period u mesecu kada nijedna žena ne bi smela da se podvrgne ovom tretmanu.

Izvor: YouTube/AidetteCancino

Nadogradnja trepavica može da bude i te kako opasna i potencijalno rizična za pojavu brojnih očnih bolesti, upala i hormonskih promena. Ovaj tretman podrazumeva bliski kontakt sa očima, a čak i najmanja oštećenja u ovoj regiji mogu da izazovu iritaciju, napomenula je oftalmolog Elena Aboimova.

Kada je upala već prisutna, postoji rizik od pogoršanja situacije. Ako postoje oftalmološke bolesti, oči su često suzne i crvene, ili pacijent oseća da su suve i peckaju. Prvo i osnovno što treu tom slučaju da se uradi jeste da se ode kod očnog lekara. 

Stručnjaci savetuju i poseban oprez ukoliko je osoba sklona alergijama. Sastojci lepka koji se koristi za pričvršćivanje veštačkih trepavica često izazivaju negativnu reakciju, istakla je doktorka. Verovatnoća da će se pojaviti alergija se povećava promenom hormonske pozadine, upozorila je.

"Ne treba raditi tretman nadogradnje trepavica tokom menstruacije. Isto važi i za trudnoću, dojenje ili ako je osoba na hormonskoj terapiji", ističe specijalista.

Aboimova je savetovala da se nikako ne radi ovaj tretman povodom nekog važnog događaja, zbog rtizika od neželjenih reakcija. Pa, umesto da budete "lepše", desiće se suprotno- imaćete otekline, osip, srcenilo... Nakon što uradite tretman, neophodno je da striktno pratite sve savete kozmetičara. Posebno nemojte da idete u saunu ili tursko kupatilo, to može da izazove jaku upalu, naglasila je oftamološkinja.

"Ako ipak dožđe do upale, ne treba uzimati antibiotike ili mazati oči tetraciklinskim kremama. Najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji će vam prepisati gelove ili kapi za lečenje", savetovala je Aboimova.

(MONDO)