REŠENJE

NAJOSETLJIVIJI DEO TELA IMA DLAKE, A NIKO NEĆE DA PRIZNA: Ni žene ne tračare o tome zbog SRAMOTE - ovako ih uklonite!

Autor Tamara Veličković

Dlačice oko bradavica su pojava o kojoj se malo govori, iako mnoge žene zanima kako mogu da se uklone.

Izvor: Shutterstock/Alliance Images

Dlačice na bradavicama su pojava od koje žene zaziru, a posledica toga je da retko kad čujemo da pričaju o njima. Zbog toga se mnoge oslanjanju na Gugl i ženske forume na kojima besumučno traže najbezbednije i najbezbolnije rešenje. Istina je da se većina žena suočava sa dlakama na ovom delu tela, ali osetljivost bradavica ne dopušta da ih uklonimo bilo kakvom procedurom.

Dlačice obično rastu na areolu, kružnom predelu oko bradavica ružičaste boje. Mogu da budu različite boje i obično su tanje od kose. Gustina i debljina variraju od žene do žene - dok jedne imaju svetle i neprimetne, druge se žale da su tamne i jake. Stručnjaci savetuju da pre nego što odlučite da ih skinete, treba da se obratite dermatologu i ginekologu. Razlog je taj što promena teksture i količina dlačica može da bude uzrokovana hormonskim promenama zbog trudnoće, menopauze ili kontracepcijskih tableta.

Pre nego što saznate koji načini su preporuka za uklanjanje dlačica, važno je da znate da areola sadrži dosta žlezda i sklona je upalama i infekcijama. Ukoliko primetite da su se dlake pojavile odjednom i u većoj količini, obavezno se obratite lekaru i ne uklanjajte ih na svoju ruku. Ako to nije vaš slučaj, evo nekoliko načina koji mogu da vam pomognu:

Skraćivanje

Skraćivanje makazicama jeste bezbedna metoda. Ipak, mana je što kada jednom ovo počnete da radite, moraćete da nastavite redovno. Dlaka raste ponovo, postaje deblja i upadljivija nakon par nedelja.

Izbeljivanje

Ovo je metoda koja se savetuje osobama svetlije puti. Koriste se sredstva na bazi vodonik peroksida koja mogu da izbele dlake tako da budu svetlije i od vašeg tena.

Pinceta

Ukoliko imate samo par dlačica koje se redovno pojavljuju, najbolje je da ih čupkate pincetom. Važno je da pincetu dezinfikujete pre korišćenja i da dlaku povučete u pravcu rasta. Većina žena ne zna da je ovo najbolje uraditi posle tuširanja, jer su pore raširene, a koža čista. Ipak, kada se dlaka pokida, a ne iščupa, postoji mogućnost da dođe do urastanja. Važno je da je iščupate iz korena.

Vosak

Najbolje je da se pre ove metode konsultujte sa kozmetičarkom. Pre uklanjanja dlačica voskom, treba da znate da li vaša koža bolje podnosi topli ili hladni vosak. Većina žena ovu proceduru obavlja kod kuće, tračicama za nausnice, ali zaboravljaju da su bradavice daleko osetljivije od dela iznad usana.

Laser

Dlake se laserom uklanjaju trajno. Ovu proceduru mora da obavi sertifikovani specijalista, jer epilacija ne može da uspe kod svake žene. Stručnjaci kažu da ćete ovom procedurom biti mirni nekoliko godina, ali i da nakon uništenja postojećih folikula dlake, niko ne garantuje da se nove neće stvoriti.

Napomena: brijanje se nikada ne preporučuje.

(MONDO)