Slavimo Uskrs

DA LI SE ZA USKRS FARBA PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA: Niko ne razmišlja o tome, ali pravilo je JASNO

Autor Maja Gašić

Da li se za Uskrs boji paran ili neparan broj jaja? Dilema je koja muči mnoge...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U nedelju, 16. aprila obeležavamo Uskrs, a pripreme za ovaj, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, počele su već juče. U zavisnosti od mesta, u nekim delovima Srbije su domaćice na Veliki četvrtak farbale jaja, mada je češća praksa da se to radi danas, na Veliki petak.

Prvo po tradiciji mora da bude crveno, to je čuvarkuća koja ima posebnu ulogu da štiti porodicu i dom i koja se čuva do narednog Uskrsa. Ostale boje se biraju po želji. Farbanje lukovinom je i dalje najrasprostranjenije među Srbima, mada su danas sve popularnije razne druge tehnike kojima se dobijaju nesvakidašnja "modera" jaja - zlatna, mramorna, sa kristalima i slično. 

Postoje brojne "cake" koje vešte domaćice znaju a koje pomažu da se boja bolje "primi", da jaja ne popucaju, ali i da se ljuska ne zalepi za belance. Koliko će se jaja farbati zavisi od toga koliko članova ima porodica, ali ono o čemu malo ko razmišlja jeste da li se odvaja paran ili neparan broj. Poznato je da se na Pobusani ponedeljak, takozvani Uskrs za pokojne, uvek boji paran broj, a šta je sa "običnim" Vaskrsom?

Po nekom pravilu, trebalo bi da se odvoje 33 jaja koja će se obojiti, jer broj simbolizuje Isusove godine kada je bio razapet. Međutim, danas se retko ko pridržava ovog pravila, a što se tiče parnog i neparnog broja - kao i za većinu običaja u Srbiji, i ovaj zavisi od kraja do kraja.

Pa tako, u Šumadiji se smatra da bi (vođeni pravilom parnog broja za Pobusani ponedeljak i "poželjnom" količinom od neparna 33 jaja) trebalo odvojiti neparan broj za pripremu. Ona koja u procesu bojenja ili kuvanja puknu ili se polome, računaju se bez obzira. Ipak, u većem delu Srbije ne postoji jasno pravilo koje propisuje paran ili neparan broj jaja za praznike.

Budite spremni za Uskrs i čestitajte dragim osobama ovaj najradosniji hrišćanski raznik prigodnim česitkama koje smo pripremili za vas...

(MONDO)