Stil

NIKO NE ZNA ŠTA ZNAČI NAZIV SPREJA WD-40? Svaka kuća ga ima, pomaže kod hiljade problema, a odgovor će vas ZAPANJITI

Autor Maja Gašić

Šta znači skraćenica "WD-40"? Kako se ispostavilo, skoro niko nije znao...

Izvor: YouTube/Printscreen/Hometalk

Magični sprej koji rešava "hijade" problema, WD-40, skoro svako domaćinstvo ima. Pomaže kada brava na autu zablokira, sprečava pojavu rđe, uklanja vlagu tamo gde joj nije mesto, itd. Iako mnogi koriste ovaj popularni "uradi sam" sprej, ispostavilo se da većina ipak ne zna šta skraćenica u njegovom nazivu znači.

Proizvod, koji praktično rešava više od 2.000 problema, prvi put se pojavio 1953. godine i prvobitna namena mu je bila da pomogne u zaštiti spoljašnjeg sloja američke rakete "Atlas" od rđe. Izumeo ga je hemičar Norm Larsen i do 1958. bio je dostupan samo u Americi, a sada se može kupiti u 187 zemalja širom sveta. Međutim, tek nedavno su ljudi počeli da razmišljaju o tome šta njegovo ime zapravo znači.

Ovo pitanje je javno pokrenuo američki novinar Dejvid Mjur kada je svojih skoro 800.000 pratilaca na mrežama upitao: "Šta znači WD-40?" Kako se ispostavilo, mnogi nisu imali uopšte pojma šta skraćenica znači.

Kada im je otkrio šta zapravo predstavlja "WD-40", većina je ostala zapanjena. Ovaj akronim znači "water displacement, 40. formula". Dakle reč je o odstranjivaču vode, ali šta znači "40. formula"?

Ako niste i dalje razumeli - naziv se odnosi na činjenicu da je bilo potrebno 40 pokušaja da se proizvod usavrši.

Najčešća reakcija na mrežama je bila neverica, a neki su čak bili zadovoljni što je kompanija koja stoji iza ovog proizvoda iskreno priznala da je tek iz 40. pokušaja uspela da napravi tako koristan sprej. 

"Alala vera na iskrenosti, ne bi mi u ovom životu palo na pamet", komentarisali su korisnici mreža. 

(MONDO)