OPREZ

KOLIKO JAJA MOGU DA STOJE NA STOLU POSLE USKRSA: Čuvanje na sobnoj temperaturi skraćuje ROK TRAJANJA, a simptomi OPASNI!

Autor Tamara Veličković

Da li znate koliko uskršnja jaja možete da čuvate u frižideru, a koliko na stolu, na sobnoj temperaturi?

Izvor: Shutterstock/kaczor58

Praznici još uvek traju, a retko koja porodica u Srbiji pojede uskršnja jaja još prvog dana. Lepa dekoracija nam i dalje krasi sto, ali kuvana jaja imaju znatno kraći rok od svežih. Stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo dugo da ih držite na sobnoj temperaturi, a sve zbog procesa koji nastaje.

Svi znamo da jaja nakon kuvanja treba da držimo u frižideru, a ne u korpi na stolu. U frižideru možete da ih čuvate do sedam dana, dok puknuto jaje može da se čuva pet dana. Šta se dešava ako nam jaja dugo stoje na stolu? Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje "ranjivo" i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama. U prilog tome govori i podatak da se svake godine nakon Uskrsa u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao "trovanje želuca".

Simptomi mogu da variraju, od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje. Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi, savet je da ih pojedete isti ili najkasnije naredni dan. Pročitajte i koliko kuvanih jaja dnevno smemo da pojedemo!

(MONDO)