TAJNA UGOSTITELJA

DA LI ZNATE ZAŠTO SE U RESTORANIMA UVEK SLUŽI PRVO HLEB? Tradicija koja se dugo primenjuje, a malo ko zna RAZLOG!

Autor Tamara Veličković

Hleb pre glavnog jela je uobičajena praksa u restoranima, a da li znate zašto?

Izvor: Shutterstock/Chubykin Arkady

Ugostitelji kriju mnoge tajne kojih nismo ni svesni. Nakon što je mnogima bio interesantan razlog zbog kojeg se čaša vode služi uz kafu, da li ste ikada pomislili zašto se u restoranima uvek prvo servira hleb? Ovo je tradicija koja se dugo primenjuje, a predstavlja znak gostoprimstva.

Kako gosti ne bi sedeli gladni i gledali kako drugi uživaju u hrani, stavljanje hleba na sto u pripremi za dolazak obroka čini ih srećnima i sprečava da budu nestrpljivi. Iako su mnogi restorani počeli posebno da naplaćuju hleb, skoro u svakom od njih važi ova praksa. Osim toga, vlasnici kafana su istorijski služili jedan obrok dnevno, u određeno vreme i po određenoj ceni, tako da je serviranje hleba pre glavnog jela od mesa, ribe ili druge skuplje hrane pomoglo u smanjenju troškova.

Takođe, suština restorana je da vas namami da što više novca potrošite na hranu. Iza toga stoji trik da vam hleba otvara apetit, čini vas još gladnijima. Ugljeni hidrati pokreću proizvodnju insulina, a od hleba nećete biti siti. Telo će vam tražiti još hrane, što je idealan trenutak za dobijanje glavnog obroka.

Postoje još neki trikovi restorana. Serviranjem hleba na sto pre glavnog obroka daje kuvaru više vremena, gosti će na taj način popiti više pića i umiriće one "nervozne" koji žele sve sad i odmah.

(MONDO)