Korisni trikovi

5 MIRISA KOJE KOMARCI NE MOGU DA PODNESU - ODMAH BEŽE! Biljke i namirnice koje teraju i NAJKRVOLOČNIJE, a još su JEFTINE

Autor Maja Gašić

Određene biljke i namirnice imaju izvesne mirise koje komarci ne mogu da podnesu. Čim ih osete, odmah beže!

Izvor: Printscreen/ YouTube BBC Earth Unplugged

Kada mreže na prozorima i "specijalni" kupovni proizvodi koje ste stavili u utičnice "ne rade", evo kako da se oslobodite dosadnih komaraca! Ako niste znali, postoje određeni mirisi koje ovi insekti ne trpe... Saznajte i šta lekar savetuje da radite kada vas insekti ubodu...

Bor

Nije slučajno da iskusni planinari u prirodi pale jelove grane i šišarke. Miris borovih iglica momentalno odbija komarce. Da biste koristili ovaj trik kod kuće, najlakši način je da kupite eterična ulja čempresa, kleke, smrče ili drugog četinara. Ulje možete da dodate i u vodu tokom brisanja površina u stanu. Takođe možete da razblažite kremu ovim uljem i namažete kožu.

Snažan miris cveća

Komarci i mušice ne podnose jak miris cveća. Birajte najmirisnije biljke i budite sigurni da vas insekti neće uznemiravati. Hrizanteme, geranijumi i lavanda su odličan izbor.

Citrus

Najmirisniji limun i pomorandže su pravi "protivotrov" za komarce. Nije slučajno da su naše bake koristile ovaj tri, da bi se zaštitile od dosadnih "krvopija". Samo treba da isečete limun (ili pomorandžu) na pola i u svaku polutku udenete karanfiliće. Soba ne samo da će biti ispunjena prijatnom citrusnom aromom, već će biti i potpuno odbojna komarcima.

Matičnjak i nana

U slučaju matičnjaka i nane, ne morate da izmišljate rupu u saksiji, kako bi naš narod rekao. U kesicu od prozračnog platna stavite mešavinu ovih biljaka i polođite je blizu uzglavlja u spavaćoj sobi. Spavaćete lepo, mirno i spokojno, jer vas komarci neće ujedati.

Kamilica

Na prvi pogled, bezopasan cvet može da postane pravi otrov za komarce. Činjenica je da sušeni cvetovi kamilice utiču na nervni sistem insekata, pa čim osete aromu, odmah zaobilaze to mesto. Osušite kamilicu i rasporedite nekoliko buketa u različite delove stana. Rezultat će vas impresionirati!

(MONDO)