Bacali bi cele kutije hrane jer je jedna konzerva bila oštećena. Većinom je rieč o hrani kojoj je rok istekao pre jednog dana, započinje priču Sofi Anderson (29) iz Danske koja godišnje na hranu potroši oko 80 eura.
Ali kako je to moguće? Naime, Sofi većinu namirnica nabavlja iz kontejnera supermarketa u kojima može da se nađe oštećena roba.. Svoje "ulove" rado kači na društvenim mrežama. S tom praksom je počela pre tri godine i kako kaže, na taj način uštedi na hiljade evra godišnje...
"To je za mene poput misije spašavanja. Toliko dobre hrane se baca, a supermarketi znaju da neki ljudi nemaju šta da jedu"; ističe inače ova menadžerka restorana.
"Kad sam živela u Aarhusu, znala sam da to ljudi rade, ali nisam znala previše o tome. Kad sam 2019. odselila u Sidnej, sestra mi je poslala fotografije 'blaga' koje je pronašla kopajući po kontejnerima", priča Sofi, koja je tad započela s ovom praksom. Ne zato što nema novca, već zato što je shvatila da tako uštedi jako puno. Prvi put je pronašla nešto povrća, drugi put povrće, sir, slatkiše...
"Bacali bi cele kutije hrane jer je jedna konzerva bila oštećena. Većinom je reč o hrani kojoj je rok istekao pre jednog dana", kaže ona koju prijatelji uopšte nisu podržavali sve dok im nije poslala slike svoji "ulova", nakon čega su shvatili da je to ista hrana kao u supermarketima. Danas Sofi ne troši gotovo ništa na hranu.
"Pre nekoliko dana kupila sam so. Izgubila sam se u supermarketu jer toliko dugo nisam bila unutra. Takođe, iskoristim svu hranu koju pronađem u kontejnerima. Inače nema smisla. Kuvam zabavne stvari. Te recepte nećete naći u knjigama", otkriva ova Dankinja.
(MONDO)
Sofi Anderson iz Danske.