ISPOVEST

MIS HOLANDIJE UŠLA U ISTORIJU TAKMIČENJA LEPOTE! Pre par godina bila OPASAN FRAJER, sad je u trci za NAJLEPŠU UNIVERZUMA

Autor Tamara Veličković

Ušla u istoriju - transrodna Riki proglašena je za Mis Holandije!

Izvor: Profimedia/MISC

Riki Valeri Kol izabrana je za Mis Holandije 2023. godine. Ima 22 godine i predstavljaće Holandiju na 72. izboru za Mis sveta u Salvadoru. Riki je pobedom ušla u istoriju - ona je prva transrodna žena koja je osvojila ovu titulu u Holandiji. Iako je Riki trijumfovala kao najlepša Holanđanka, prva pratilja je Natali Mogbelzada. O izboru između ove dame dosta se polemiše na Tviteru, jer mnogi smatraju da Natali više zaslužuje pobedu.

Riki Valeri će biti i druga transrodna osoba koja je učestvovala na izboru za Mis sveta. Pre nje, tu priliku imala je Špankinja Angela Ponse 2018. godine. Riki je velika zagovornica prava mladih žena, a posebno se zalaže za one koje su promenile pol, a odbačene su od strane porodice. Istakla je da njena pobeda šalje poruku da svako treba da bude ono što jeste i želi da poruči svima da se ne stide svog identiteta.

Odmah nakon proglašenja, Riki je na Tviteru objavila: "Uspela sam, pobedila sam". Godine 2012, kada je organizaciju kupila tajlandska polovna žena i advokat Ana Jakrajutatip koja je i sama transrodna osoba, doneta je odluka da transrodne osobe mogu da se takmiče na izboru lepote.

Izvor: Profimedia/MISC

"Rođen sam kao mali Rik. Ali mali Rik je želeo da postane jaka Riki. Prelazak sa muškarca na ženu postao je nešto u čemu sam se osećala kao kod kuće. Ovaj put je krenuo od moje 8. godine, bilo je tu mnogo uspona i padova, naročito kada sam zaista izašla kao žena i promenila ime u Riki sa 11 godina. Od maltretiranja, preko izgleda, do trčanja kući i plača. Nije bilo lako i često sam pomišljala 'Zašto ja? Zašto mi se to dešava?'", govorila je Riki svojevremeno o promeni pola.

"Moja voljena porodica i prijatelji su mi uvek mnogo pomagali. Prvo sam dobila inhibitore puberteta sa 12 godina, a zatim ženske hormone sa 16 godina. Konačno, znala sam šta želim kada je došlo vreme za operaciju pola. Nešto što bi mene lično učinilo 100 odsto ženom. Iako znam da je ovo za svakoga drugačije, ali za mene je to značilo zaokružiti sve. Posle dvogodišnje liste čekanja, mnogih zastoja, sredinom decembra 2022. pozvali su me iz bolnice i rekli: 'Dobro jutro gospođo, imamo termin za vas'", pričala je Riki, a ovako je izgledala prva reakcija nakon operacije:

"U sebi sam odmah osetila mir, pomislila sam 'Konačno se moj san ostvaruje', a nekad je izgledao veoma daleko. Iznenada je potvrđen datum operacije. Želim da vas obavestim da je jučerašnja operacija prošla dobro. Od ovog trenutka počinje potpuno novo putovanje, jer sam i dalje transrodna žena i to se neće promeniti. Radujem se budućnosti i svemu što dolazi, kako će sreća doći do mene i kako će me voleti bližnji. Hvala vam na svim lepim i toplim rečima do sada.

Sada ću dobro podneti oporavak i vratiti se kao još jača žena nego što sam do sada bila. I zapamtite: gde ima volje, ima i načina. Čak i ako stvari ponekad izgledaju nedostižne ili veoma daleko. Istrajte i usudite se da birate sami, samo vi možete postići da postanete ono što želite", napisala je Riki dana kada je operisana, a to je bilo u januaru ove godine.

Pogledajte kako Valeri izgleda:

BONUS VIDEO:

(MONDO)