SAVETI

DA LI TREBA JESTI SEMENKE LUBENICE: Jedno parče sadrži ŠAKU KOŠTICA, a nutricionista otkriva kako deluju na organizam!

Autor Tamara Veličković

Da li semenke lubenice treba da se izbegavaju i da li je bezbedno ako ih progutamo, pitanja su koja često stvaraju nedoumicu.

Izvor: Sjale/Shutterstock.com

Koliko god se trudili da izbegnemo semenke lubenice, sigurno vam je makar neka promakla. Mnogi se pitaju da li je bezbedno progutati ih - dok su pojedini spremni da jedno parče čiste koliko god je to potrebno, drugi će ga pojesti bez da pogledaju koliko semenki će pojesti. Stručnjaci kažu da ništa nije strašno ako ih progutate, naprotiv. Semenke su nutritivno bogate.

Prema rečima nutricionistkinje Bet Voren, semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranljivim stvarima. Mogu da se jedu i pečene, a tada su hrskave i mogu da zamene druge nezdrave grickalice. Velika šaka semenki lubenice sadrži samo 23 kalorija, što je daleko manje od jedne kesice čipsa. Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite.

Kad se potpuno osuše, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i ravnomerno rasporedite na pleh za pečenje. Posolite ih, pa pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Semenke lubenice su odličan izvor magnezijuma. U porciji od 4 grama, koliko iznosi jedna šaka semenki, dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Osim toga, one sadrže i gvožđe, koje prenosi kiseonik po celom telu i pomaže telu da pretvori kalorije u energiju. Šaka semenki lubenice sadrži oko 0,29 miligrama gvožđa. Prema "American Heart Association Trusted Source", semenke sadrže masti koje su korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i smanjenju rizika od nastanka lošeg holesterola u krvi.

BONUS VIDEO:

(MONDO)