NOVI TREND

NAPUMPANE USNE I NOSIĆI NISU DOVOLJNI PLASTIČNIM SRPKINJAMA! I doktorka šokirana - smejaćete se kad čujete ŠTA SAD traže

Autor Tamara Veličković

Novi suludi trend - žene poludele za zabranjenom intervencijom!

Izvor: Prva TV/Printscreen

"Barbi manija" vlada svetom. Verovali ili ne, nakon premijere filma o najpoznatijoj lutki, većina žena želi da izgleda poput nje. Kao da im brojne plastične operacije nisu dovoljne, sada su počele da ubrizgavaju botoks u ramena koji im opušta mišiće, a sve da bi im vrat izgledao duže! Kako izgleda ovaj tretman i da li može da ima neželjene posledice, objasnila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj doktorka estetske medicine Maja Jevđević. Pre svega, doktorka je naglasila da je ova procedura zabranjena!

"To je sada jako aktuelno. Ubrizgava se botoks kako bi mogli da zgrčimo vrat i opustimo ramena. Vrat izgleda duže. To nije nešto što je registrovano u estetske svrhe, tako da nije ni dozvoljeno. Kod nas je botulinski toksin registrovan za gornju trećinu lica. Inače se botulinski toksin primenjuje i za neurološke indikacije, ali kada je u pitanju indikacija koja je stvarno zdravstveni problem, odnosno kada postoji spazam mišića koji je jak i koji mora da relaksira. Botoksom se dolazi do toga, ali ovo nije razlog zbog kog treba da se radi", objasnila je doktorka Jevđević.

Efekat može da traje do šest meseci, ali žene nisu svesne koliko preteruju.

"U uputstvu zvanično stoji da efekat traje četiri do šest meseci. Mišić se vrati u svoju funkciju, što je dobro. Svaki mišić koji je oslabljen, kada bi uvek bio pod botulinskim toksinom, imali bismo veliki rizik od atrofije mišića.Zato se ženama koje rade botoks na licu savetuje da se ne radi često. Ja svojim pacijentima savetujem dva puta godišnje, na šest meseci. Kada se mišić vrati u funkciju, onda se radi ponovo", upozorila je doktorka, osvrnuvši se na "Barbi botoks":

"Barbi botoks se ne radi kod nas, nije propisan kao indikacija u estetici. Mnogi imaju veliku zabludu, za koju, kroz razgovore sa pacijentima, vidim da još postoji. Plaše se da je botulinski toksin otrov, volela bih da to bude jasno. Botoks se davno koristi kao toksin, ali pročišćen, to je nešto što je apsolutno bezbedno. To su vrlo male količine i apsolutno nijedan pacijent nije u riziku kad ga radi", rekla je doktorka i objasnila pojedine primere koje smo imali prilike da vidimo, a koji se odnose na "pad lica" nakon botoksa:

"Pad se dešava zbog nestručnog injektovanja botoksa. Pad kapka se najčešće dešava kada se botulinski toksin spusti nisko, u frontalni mišić, a ono što mi želimo, jeste da se opuste mišići, da se ne vide bore. Međutim, ako se spusti mnogo, onda imamo veliko opuštanje koje pravi pritisak na mišić ispod i automatski se dešava pad", objasnila je doktorka estetske medicine.

BONUS VIDEO:

(MONDO)