SRPSKA POSLASTICA

SLADOLED IZ ZEMUNA NASTAO IZ OČAJA, A SVI STOJE U REDU! Ovi ukusi ne postoje nigde u svetu - da li biste probali?

Autor Tamara Veličković

Kakav je to sladoled iz Zemuna koji je zaludeo ljude?

Izvor: RTS/screenshot

Da li biste probali sladoled od ajvara, kačkavalja ili šljivovice? Reč je o sladoledima u Zemunu iza kojih stoji Veroljub Šobić sa porodicom. On je diplomirani filolog, a njegova supruga Jasmina politkolog, ali se time danas ne bave. Oni su, kaže Veroljub, "iz očaja počeli da prave sladoled", ali ubrzo se rodila ljubav.

"Sladoled je bio izbor moje surpuge, kao: 'Ti znaš malo italijanski, ja sam kao mala volela poslastičarnicu'. Meni je u to vreme sasvim bilo svejedno. Bilo je dogorelo do nokata i važno je bilo da se krene u nešto. To je bio njen izbor, ali jako brzo smo se zaljubili u to, jer smo shvatili da postoji bezgranična mogućnost kreacije", kaže Veroljub Šobić za RTS.

Kroz osmeh kaže da prvi sladoled koji su napravili nije bio baš onakav kakav su očekivali. "Zadužili smo se najstrašnije. U cenu mašina koje su užasno skupe, ide i obuka. Došao je jedan Italijančić koji je dva-tri sata nešto pričao, pravio, pričao, završio i otišao. Šta si snimio, snimio si. I mi, na našu žalost, prvo krenemo da pravimo jogurt i uzmemo i sipamo sve što treba i iz mašine počnu da mi ispadaju krpe. To nije sladoled, totalni haos, zadužen si, ništa ne znaš, mašine preskupe. Ispostavi se da je dugotrajno mleko bilo pokvareno. Već sa drugim sladoledom sve je bilo okej, ali smo krenuli sa stresom", seća se početaka Veroljub.

Izvor: RTS/screenshot

Danas, Veroljub, Jasmina i njihova ćerka Natalija imaju 24 vrste sladoleda, a i kornete prave po sopstvenoj recepturi. Italijani su im rekli da imaju bolji sladoled nego pojedine italijanske poslastičarnice.

"Ovo je pravi zanatski sladoled. To znači da ovde ne koristimo nikakav repro-materijal, nego sirovinu. Znači kad vam kažem da imam sladoled od vina, pravim ga sa vinom, od drenjine sa drenjinom, od čokolade sa čokoladom koju ja sam pravim, ako je vanila, ide štapić od vanile, znači ne postoje nikakvi glukozni sirupi, arome, boje...", naglašava Veroljub.

Njegov sladoled jedu i u Italijanskoj ambasadi. "Bivši ambasador Manzo je dolazio u moju poslastičarnicu, po njegovim rečima, na najbolji sladoled i najbolji espreso u državi". Kad su anegdote u pitanju, ima ih dovoljno za celu knjigu, piše RTS.

"To mi je jedno od većih priznanja. Dolazi gospođa kojoj nudim, kao i svima: 'Probajte, probajte'. Pitam je da li voli štrudlu, a ona mi kaže da pravi najbolju štrudlu na svetu. Odlično, onda ćete mi biti dobar sudija. Kad je probala, a temeljno je istraživala i rekla da u štrudlu doda malo više vanil šećera", priča Veroljub.

U ponudi su šljivovica, tamjanika, kačkavalj, ajvar, tako da je, kad prvi put dolazite kod njih, doček pravi srpski.

"Ako hoćemo da budemo pravi srpski domaćini kada nam neko uđe prvi put u kuću, moramo mu ponuditi nešto da popije. Ovde nudim naše belo vino i šljivovicu. Kod mene nikada nećete videti ni mango ni papaju, avokado, ali ćete probati drenjinu, trnjinu, suvu šljivu ili madžarku ili čačanku rodnu, ako jedete krušku, to je samo kruška karamanka ili kaluđerka, ne viljamovka", objašnjava Veroljub koji je Italiju doveo u srce Zemuna, pa je sada odlazak na đelato i brži i jeftiniji.

BONUS VIDEO:

(MONDO)