RESTORANI IMAJU GENIJALAN TRIK! Zbog toga nam je hrana "slatka" i ne možemo da ODOLIMO - kad to urade ide "VODA NA USTA"

Evo kojim trikovima se služe restorani kako bi nas namamili da jedemo više...

Shutterstock/HAKINMHAN

Osim veštih ruku glavnog kuvara i osoblja, hrana u restoranima nam je zbog jednog genijalnog trika preukusna. Kako se ispostavilo, mnogo je psiholoških efekata u igri kada uđete u restoran, i oni otkrivaju mnogo o interakciji između hrane i našeg okruženja, piše Tajm.

U pitanju je ni manje ni više, nego osvetljenje. Postoje dobri razlozi zašto luksuzni restorani skoro ujednačeno koriste prigušeno osvetljenje, i logično je da nas ta tama, koja se ponavlja i u bioskopima, podstiče da jedemo više.

"Kada smanjimo osvetljenje, opušteniji smo, što obično povećava opšte zadovoljstvo i ukupni doživljaj", kaže. Verovatno ćemo konzumirati malo više jer, ne obraćamo pažnju i nije nas briga", kaže Sara Lefevr, v profesor marketinga na Državnom univerzitetu Marej.

MONDO/Stefan Stojanović 

Prigušeno svetlo nas ne samo podstiče da jedemo više - ono takođe utiče na ono što ćemo odabrati da jedemo. Utvrđeno je da slabo osvetljenje u restoranima tera ljude da snize kriterijum zdrave ishrane i salatu zamene pomfritom ili ne uspeju da odole desertu.

Svetlost čak utiče na ukus hrane ili za kojim ukusima ćemo najverovatnije posegnuti. Profesorka Lefevr je proučavala ono što ona naziva "čulnom kompenzacijom", ili ideju da lišavanje jednog čula može pojačati drugo. U studiji iz 2022. otkrila je da u mračnoj prostoriji hrana sa samo jednom dimenzijom ukusa, poput slatkog ili slanog (kao što su kokice), zapravo ima bolji ukus nego na svetlu.

Zato sledeći put razmislite kada naručite još jednu porciju, pogotovo ako mučite muku sa viškom kilograma.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISHRANA  Kurir TV

 (MONDO)