Kućni saveti

ZBOG OVIH 6 KOMADA NAMEŠTAJA DOM IZGLEDA LUKSUZNO! Male promene koje čine prostor LEPŠIM - evo kako da prođete JEFTINIJE

Autor Teodora Boškovski

Dizajneri enterija preporučuju sledećih 6 komada nameštaja, ukoliko želite da vam dom izgleda bogato i šik!

Izvor: Shutterstock/DesignStock09/PavelShynkarou/TippyTortue/Mariia Boiko

Nameštaj u vašem domu igra veliku ulogu kada je reč o dizajnu enterijera i celokupnom doživljaju. Pogrešan izbor može da uništi čitav prostor i učini ga neprivlačnim. Boje, materijali i dekorativni elementi su takođe važni, ali komadi nameštaja su ti koji prvi zapadaju za oko.

Na pitanje koji to komadi nameštaja transformišu čitav prostor i čine ga sofisticiranim i skupocenim, dizajneri enterijera imaju odgovor. Evo šta po njima svaka kuća treba da ima:

1. Umetnički komadi nameštaja

Nameštaj unikatne strukture ili komad umetničkog dela dodaje karakter prostoriji - posebno kada je u pitanju nameštaj za dnevnu sobu. Na primer, par unikatnih stolica, kockasti sto ili obla sofa su savršeno rešenje. Dodatno začinite prostor time što ćete izabrati unikatne komade nameštaja od različitih materijala.

Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

2. Nameštaj po meri

Nameštaj koji se savršeno uklapa u prostor, poput ugradnog, učiniće sobu skupocenom. Osim toga, on ima i praktičnu funkciju jer može da posluži za odlaganje stvari u velikoj meri. Na primer, iskoristite prostor ispod stepenica i napravite police ili omanji plakar.

3. Antikviteti

Genijalan savet koji dolazi od dizajnera donosi vam dva u jedan. Najlakši način da pronađete nameštaj koji deluje šik i skupoceno, jeste da posetite neku od antikvarnica polovnih komada nameštaja. Na taj način, bićete unikatni, proćićete jeftinije, a vaš dom će imati poseban pečat.

Izvor: Instagram

4. Kvalitetni komadi nameštaja

U obzir dolazi svaki komad nameštaj visokog kvaliteta napravljen do prirodnih materijala. Potražite one od prirodnog drveta, mermera i bogatih tkanina poput somota ili svile, savetuje dizajner enterijera Betani Adams. I zapamtite - kvalitet, a ne kvantitet. Jedan istaknuti komad će učiniti da vaš dom izgleda mnogo skuplje od više manjih.

Izvor: Shutterstock

Kada je u pitanju postizanje super-luksuznog izgleda, dizajnerka Keti Kuo savetuje da materijali poput somota, lana, veštačkog krzna i kašmira odmah odaju sofisticiranost svakoj prostoriji kada ih koristite za presvlake nameštaja, ukrasne jastuke, prostirke i ćebad.

5. Ogromne kućne biljke

Da! I kućne biljke spadaju unameštaj. Ništa lepše i bolje neće učiniti prostor luksuznim, kao salonski dlan (palma). Decenijama je bilo ukrasno drvo u zatvorenom prostoru, ukrašavajući viktorijanske domove kao znak bogatstva i ukusa. I u 2024. godini može da donese sličan utisak. Idealne su kako bi upotpunile prostor kako u dnevnoj, tako i u spavaćoj sobi.

Izvor: Yulia YasPe/Shutterstock

6. Nemeštaj koji sakriva uređaje

Veliki TV ekrani mogu da pokvari čitav estestki momenat u prostori. Jedan od razloga su njegove sve veće dimenzije. Zato, stručnjaci savetuju da ih učinite što je manje moguće vidljivijim. Jedan od načina da sakrijete TV jeste da ga ugradite u police. Drugi je da to učinite uz pomoć umetničkih dela ili ogledala.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)