Kuća & stan

KAKO DA VAM DOM BUDE SUPER MODERAN! Sofija za MONDO otkriva: Evo šta nas čeka u 2024. i u čemu ljudi najviše GREŠE

Autor Teodora Boškovski

Mlada dizajnerka enterijera Sofija Bjegović za MONDO je otkrila komade nameštaja i materijale koji su uvek u trendu, ali i kako ambijent utiče na naše raspoloženje!

Izvor: Shutterstock/Instagram/screenshot/sono_sofia_

Dom je mesto u kome treba da se osećamo opušteno i ispunjeno, a veliku ulogu u tome igra dizajn enterijera. Kada je on u pitanju, novih ideja, trendova, saveta i trikova nikad dosta. Pitali smo mladu dizajnerku Sofiju Bjegović koji materijali u kući nam stvaraju osećaj prefinjenosti i luksuza, ali i kako oni utiču na naše raspoloženje i koji trendovi nam dolaze. Evo šta je naša sagovornica posavetovala svima:

Materijali koji odišu luksuzom

Kada je reč o materijala koji vizuelno, iako nisu previše skupi, mogu da odaju utisak luksuza, Sofija je na prvom mestu istakla kamen.

"Kamen defintivno, ali nikako prešarani dezen. Treba izbegavati da se dobije efekat mauzoleja. Takođe, sa metalinim komadima ili detaljima od mesinga treba biti oprezan, da ne bi ispalo kič. Art deco stil je karakterističan po zlatnim detaljima na rasveti ili ručkama za ormare. Ali, ne treba preterivati!", rekla je ona.

Izvor: YouTube/printscreen/Harper's

Popularni materijali

Što se tiče popularnih materijala danas, kamen je takođe odneo pobedu, kao i drvo. Što prirodnije to lepše!

"Lično, ja volim kada u stanu vidim neki detalj od kamena, pogotovo ako je prirodan kamen. Danas ima veliki izbor keramike koje imaju i teksturu kao kamen, a dosta je jeftinije i praktičnije za korišćenje, čišćenje i ugradnju. To može da budu stočić za kafu od kamena, konzola za TV, ili radni sto u kuhinji", dodaje Sofija za MONDO.

Izvor: Lepa i Srecna

Ogledala

Ogledala su oduvek odavala otmen stil, pogotovo ukrašena nekim lepim ramovima. Dizajnrka enterijera Sofija Bjegović savetuje da ona budu što veća - od poda do plafona.

"Sada su popularna ogledala sa zatamnjenim, bronzanim staklima. Ne savetujem nikako da se zidovi pune sa više slika. Uvek je, ukoliko imate manji prostor, bolje staviti jednu veću sliku", posavetovala je ona.

Izvor: Shutterstock

Šta nas čeka u 2024. godini?

I kada je reč o dizajnu enterija, trendovi su promenljivi. Stari odlaze, novi dolaze i tako sve u krug. Danas se čini da je sve dozvoljeno, ali naravno, sa stilom.

"Vidim da cela dizajnerska scena ide ka ekstremima, ka spajanju nespojivog, te u istom prostoru mogu da se nađu komadi nameštaja koji su ultra moderni ili umetnički komadi - ogromne slike i figure, a spajaju se sa tradicionalnim elementima kao što su lajsne na zidovima, na plafonu...", zaključila je Sofija.

Kako enterijer utiče na raspoloženje

I za kraj, kao što smo rekli, prostor u kom boravimo i raspored stvari u njemu, u velikoj meri utiču na naše raspoloženje. Evo i šta još, prema stručnim savetima mlade dizajnerke enterijera:

Izvor: Shutterstock/Rasstock

"Na raspoloženje dosta utiče i osvetljenje. Pre svega prirodno osvetljenje, da li ga ima i da li je naglašeno. A onda i veštačko. Uvek je dobro imati više izvora svetlosti. Za stanove je uvek bolje ići na toplo svetlo. Takođe je popularno i LED svetlo sada. Ali, ako se stavlja belo svetlo, to zaista ima loš efekat na čoveka i ambijent", istakla je Sofija na kraju.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)