USPEH

PITAJU VAS ŠTA BISTE VOLELI DA RADITE, A VI NE ZNATE? Ovo je lekcija MILIJARDERA koju je dao ćerki - jedno mora da uradi

Autor Tamara Veličković

Kako da izaberete karijeru ako niste sigurni šta želite?

Izvor: Profimedia

Čak i one koji imaju izgrađene karijere muči ovo pitanje. Osećaj stagnacije ili monotonije često budi želju za promenama ili čak potpunim transformacijama. Dok su jedni spremni da izađu iz zone komfora, drugi je se drže čvrsto, osećajući se na taj način sigurno. Oni koji su spremni da naprave veliku promenu, često ne znaju čime bi voleli da se bave. Koliko puta ste na pitanje: "Šta bi voleo/la da radiš?", čuli odgovor: "Ne znam"? Možda je to I vaš slučaj, a sa njime se sigurno susreće i veliki broj mladih.

Mark Kjuban, milijarder i vlasnik Dalas Maveriksa, ovu situaciju doživeo je sa svojom kćerkom Aleksis. Kada je bila na drugoj godini fakulteta, priznala je tati da "nije sigurna koju bi karijeru izabrala". "Svi prolaze kroz taj proces kada pokušavaju da shvate ko su. Rekao sam kćerki da ne mora da zna ko će biti jer se sve menja. 'I ti se menjaš, i ti se razvijaš', objasnio sam joj", rekao je milijarder.

Svestan da je ovo problem koji muči mnoge tinejdžere i studente, Kjuban je otkrio "recept za uspeh". Prema njegovim rečima, ovo pitanje je sasvim normalno, sve dok deca marljivo rade na učenju novih veština i otvorenim mogućnostima. "Najvažnije je da ste znatiželjni. Jedino tako ćete uspeti na kraju", rekao je Kjuban koji smatra da njegova kćerka mora da teži postizanju sopstvenog uspeha u životu.

Kada je reč stručnjaka u pitanju, mnogobrojni psiholozi savetuju roditeljima da izbegavaju preveliki pritisak na decu oko njihove budućnosti. Mnogi mladi ljudi već su teskobni zbog upisa na fakultet, izbora smera ili karijere. Stručnjaci zato pozivaju roditelje da podsete svoju decu da postoje različiti putevi do uspeha i da pronalaženje idealnog puta može da potraje.

BONUS VIDEO:

(MONDO)