Rasprava

"U JAVNOM PREVOZU NE USTAJEM STARIJIMA - I JA SAM UMORAN!" Momak podelio ljude: Tvoja karta, tvoje mesto ili NEKULTURA

Autor Teodora Boškovski

Reči jednog momka o ponašanju u javnom prevozu pokrenule su lavinu komentra...

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Bonton u javnom prevozu nalaže da treba ustupiti mesto starijim osobama, deci, trudnicama i invalidima. Međutim, praksa je pokazala da se većina ljudi ne pridržava toga, što govori i primer jednog momka koji je javno podelio svoj stav i objašnjenje.

"Ima dana kad sam ja jednako umoran kao trudnica ili starija osoba. Ne želim da budem loš tip koji odbija to da uradi, ali ja budem nekad zaista iscrpljen. Ne dižem se starijim ljudima ni trudnicama u javnom prevozu. Ja sam često umorniji od njih", napisao je ovaj mladić na Reditu.

"Postoje situacija kad je nekome potrebno da sedne, a ako ste mladi, uvek ste vi taj od kojeg se očekuje da će da ponudi svoje mesto. Budim se u tri ujutro, s poslom počinjem u pet, celu smenu od osam sati sam na nogama, a vožnja vozom do kuće mi traje 45 minuta. Molim vas nemojte tražiti od mene da ustanem zato što sam mlad. Garantujem da je prosečan 50-godišnji muškarac koji čita knjigu u tom vozu odmorniji od mene", dodao je on.

Pojasnio da si iz njegovog pravila izuzete osobe s s invaliditetom kojima bi uvek ustupio mesto, ali tu povlači liniju. Nije ni slutio da će svojim stavom da izazove lavinu komentara. I dok su jedni smatrali da je njegovo pravo da uživa u svom mestu ako je platio kartu, drugi su smatrali da to stavr nekulture.

"Ako si platio kartu i prvi seo, slobodno odbij ljude koji te traže da ustaneš. Njihov je problem što nemaju gde  da sednu, ne tvoj", " Ustati starijoj osobi ili trudnici je stvar kulture i vaspitanja", bili su neki od komentara.

A šta vi mislite o ovome?

BONUS VIDEO:

 (MONDO)