PRONAŠLA MIR

ISPOVEST TEODORE KOJA JE POSLE VERENIKA OTIŠLA U MANASTIR! "Zavet čednosti nije samo INTIMNI ODNOS NIKAD, u zabludi ste"

Autor Tamara Veličković

Odrekla se svega i pronašla mir u manastiru.

Izvor: Shutterstock

Ispovest 29-godišnje Teodore Hoksli izaziva podeljena mišljenja. Svoj život smatra istinskom srećom. Postala je časna sestra i odrekla se uobičajenog života koji vode mlade generacije. Pridružila se redovima "Isusove kongregasije", osnovane u 17. veku od strane Meri Vord. Teodora živi i radi u zajednici, za razliku od "zatvorenih" redova.

Teodora ima smeštaj i obroke, a dobija mali džeparac za lične troškove. Oni uključuju putovanja, frizuru i odeću. Odrekla se ljubavnih veza i intimnih odnosa, ali je svesna da doživotni zavet "siromaštva, čednosti i poslušnosti" intrigira mnoge. Kada je reč o zavetu čednosti, Teodora naglašava da je to "mnogo više od samog 'intimni odnos nikad'". Kako kaže, zavet podrazumeva izostanak ulaska u veze sa drugim osobama - bez braka, intimnog odnosa i dece.

Kako je Teodora ranije živela?

Teodora je živela kao i sve njene vršnjakinje. Kada je završila studije, uplovila je u vezu koja je brzo postala ozbiljna. Smatrala je da bi mogla da uđe u brak. "Nije da mi je to slomilo srce, ali mi je pokazalo koliko je moje srce veliko i samim tim koliko je velika moja sposobnost za Boga", objašnjava Teodora i dodaje da, iako se odrekla ljubavnih veza, u njenom životu ima puno ljubavi. To važi i za druge žene koje su odlučile da krenu njenim stopama, ističe.

I dalje se viđa sa prijateljima i porodicom i gaji ljubav prema zajednici u kojoj živi. Izazov čednosti je nemogućnost da život deli sa drugom osobom, ali to je, smatra ona, takođe dar. "Zato što ne možete da birate koga ćete da volite, na kraju volite više umesto manje. Za mene je čednost više 'na ljubavi' nego 'intimnom odnosu'", ističe Teodora.

Posle zajedničke večere, monahinje svake večeri sede oko stola i zajedno se mole za ljude koje su srele tokom dana, koji su u nevolji i za one koji pate širom sveta. Njen životni put nosi sa sobom mnoštvo pitanja i nesigurnosti za mnoge, ali za Teodoru to predstavlja put ka ličnoj sreći i ispunjenju kroz posvećenost verskom životu i časnom sestrinstvu.

BONUS VIDEO:

(MONDO)