SAVETI

KAKO SE PRAVILNO SPAVA NA ORTOPEDSKOM JASTUKU: Sve više Srba ga koristi, NIKADA ne stavljajte ruku ispod!

Autor Tamara Veličković

Ortopedski jastuk sve više dobija na važnosti, a važno je da znate kako se pravilno spava na njemu.

Izvor: Shutterstock.com/Garna Zarina

Trećinu života provodimo spavajući, a ovo vreme treba pravilno da iskoristimo kako bi se naše telo dobro oporavilo za naredni dan. Ortopedski jastuci postali su najbolji saveznici u tome. Sve više ljudi ostavlja perjane jastuke po strani. Perje je omiljeno stanište kućnih grinja, čiji sekret može da izazove alergijske reakcije.

Mikroorganizmi su veoma mali, ne mogu da se vide golim okom, ali mogu da nanesu mnogo štete. Zato u prodavnicama sada ima toliko jastuka sa sintetičkim punjenjem. Visokokvalitetni ortopedski jastuci napravljeni su od visoko elastične pene, lateksa, ergogela, a ponekad i od prirodnih hipoalergenih materijala koji ne izazivaju "apetit" kod pauka.

Ortopedski jastuci podržavaju kičmu u prirodnom, ispravnom položaju - cervikalni i grudni deo treba da budu na istoj liniji, a onda će opterećenje na intervertebralnim diskovima biti manje. Ovo je posebno važno za ljude koji već imaju problema sa vratom i spavanjem ili cerebralnom cirkulacijom.

Zato je važno da znate kako se pravilno spava na ortopedskom jastuku. Opšta preporuka je da na svim ortopedskim jastucima samo glava i vrat treba da se odmaraju. Ramena treba da budu spuštena na dušek. Takođe, savet je da nikada ne stavljate ruku pod jastuk kako ne biste imali potencijalne bolove u vratu, ramenima i leđima.

BONUS VIDEO:

(MONDO)