Lepota

KAKO OPORAVITI KOŽU POSLE DOČEKA NOVE GODINE? 3 top saveta dermatologa - izgledaćete sveže i odmorno za 0 DINARA

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo kako oporaviti kožu posle Nove godine uz 3 top saveta dermatologa!

Izvor: Shutterstock/tsyhun

Kako oporaviti kožu posle Nove godine? Išli ste na doček, pa na reprizu dočeka, i u 2024. ste ušli sa kožom koja izgleda, pa, ne baš sjajno.

Upale kože su česte posle nekoliko dana noćnog provoda i teške hrane. Žurke, proslave i praznični ručkovi nisu najbolje što možemo da pružimo svojoj koži, a želimo i da u narednoj godini izgledamo lepo i negovano.

Evo kako da oporavite kožu posle Nove godine! Dermatološkinja dr Širin Idris objasnila je za "Well and good" da unošenje alkohola, šećera, teške hrane i mlečnih proizvoda može da izazove upale, crvenilo, naduvenost, ali i pogorša već postojeća stanja kao što su akne i rozacea. Ovo su njena tri saveta za oporavak kože posle Nove godine!

1. Masaža hladnim kašikama

Ako nemate roler ili masažer, stavite nekoliko kašika u zamrzivač ili frižider, i sačekajte par minuta. Izvadite ih i nežno kožu masirajte od centra lica ka spoljašnjoj ivici, budite pažljivi jer kašike nisu baš zgodnog oblika za ovo.

Izvor: puhhha/Shutterstock

Najpre na kožu namažite kremu koja sadrži kofein ili arniku, i potom hladnim kašikama pritiskajte lice. Ovo pomaže kod crvenila i nadutosti i koži daje svež izgled.

2. Limfna drenaža

Sigurno ste mnogo čuli o ovoj metodi, na društvenim mrežama se "kunu" čak i da zaustavlja starenje. Naravno, dr Idris podvlači da to nije tačno i da nećete delovati "pet godina mlađe", ali nećete više ni izgledati kao da ste se provodili nekoliko večeri za redom.

"Cela poenta limfne drenaže je da se tečnost kreće. Nadutost će se privremeno smanjiti jer masažom teramo tečnost u drugim smerovima", objasnila je ona.

Izvor: New Africa/Shutterstock

Limfna drenaža može se raditi i prstima, i kozmetičkim rolerom. Primenite slične poteze kao u prvom koraku - kožu pritiskajte i masirajte od centra lica ka spoljašnjosti, Posebnu pažnju posvetite donjoj vilici i vratu.

3. "Ledeno" umivanje

"Rešenje od nula dinara" koje mnoge žene praktikuju, sve što vam je potrebno je nekoliko kockica leda koje već imate u zamrzivaču.

Dr Idris preporučuje da uzmete kockicu leda i zamotate je u gazu, da ne biste previše rashladili kožu direktnim kontaktom. Masirajte kružnim pokretima celo lice, posebno delove koji su naduveni.

Izvor: New Africa/Shutterstock

Druga opcija je da uzmete veću činiju, napunite je hladnom vodom i unutra ubacite kockice leda. Duboko udahnite i potopite lice tri puta na po 30 sekundi. Hladnoća će umanjiti naduvenost i osvežiti kožu.

BONUS VIDEO:

(MONDO/B.Z.J.)