Kuvanje

6 NAJBOLJIH SAVETA ZA SAVRŠENE LAZANJE: Biće kao iz restorana uz ove trikove, poslednjeg se mnogi ne sete a KLJUČAN je

Autor Teodora Boškovski

Evo najboljih 6 saveta da svaki recept za lazanje ispadne savršeno!

Izvor: Elena Veselova/Shutterstock

Da li volite lazanje? Ovo preukusno jelo je pravi klasik italijanske kuhinje, a mi vam donosimo deset saveta za najlepše lazanje!

Često se ljudi pitaju i da li se kaže lazanja ili lazanje, a Italijan kažu da je lazanja jedan list ovog oblika testenine, dok su lazanje "celo" jelo. Prvo pominjanje lazanje nalazi se još u zapisima iz 13. veka iz Bolonje, dok je prvi recept zapisan u ranom 14. veku. Doduše, tada lazanje nisu bile kao danas - u pitanju su bili listovi fermentisanog testa koji su se ređali kao kore za lazanje, posipali sirom i začinima, a potom jeli čačkalicom.

Lazanje mogu da budu sa mesom i sirom, ili bez mesa, u varijanti sa spanaćem i sirom, ili lazanje sa povrćem... Recepata ima zaista bezbroj, najbolje je pratiti tradicionalne italijanske recepte za lazanje, a postoje cake uz koje će ovo jelo biti još ukusnije.

Izvor: neil langan/Shutterstock

Ako volite lazanje, pratite ove savete i uvek će ispasti savršeno!

  1. Koristite suve listove testenine, koja sadrži jaja, tako će imati svilenkastu teksturu.
  2. Ne dodajte previše tečnosti u sos, Italijani kažu da lazanje nisu "neuredno" jelo i ne bi trebalo da cure na sve strane!
  3. Ako želite da eksperimentišete, umesto mlevenog mesa, dodajte sporo krčkanu govedinu iscepkanu na manje komade. Tekstura će biti savršena!
  4. U mleveno meso za lazanje dodajte sitno seckanu slaninicu, za dodatni sloj ukusa.
  5. Lazanje su iznutra meke i sočne, ali su najbolje kada su na vrhu lepo porumenele i krckave. Pospite ih sirom ili mrvicama hleba pomešanim sa začinima, za super krckavu koricu.
  6. Poslužite ih tople! Lazanje se ne jedu vruće, direktno iz rerne, već kada su bliže sobnoj temperaturi. Tako ćete osetiti sve ukuse na najbolji način.
Izvor: UvGroup/Shutterstock

(MONDO/T.B.)