Da li volite lazanje? Ovo preukusno jelo je pravi klasik italijanske kuhinje, a mi vam donosimo deset saveta za najlepše lazanje!
Često se ljudi pitaju i da li se kaže lazanja ili lazanje, a Italijan kažu da je lazanja jedan list ovog oblika testenine, dok su lazanje "celo" jelo. Prvo pominjanje lazanje nalazi se još u zapisima iz 13. veka iz Bolonje, dok je prvi recept zapisan u ranom 14. veku. Doduše, tada lazanje nisu bile kao danas - u pitanju su bili listovi fermentisanog testa koji su se ređali kao kore za lazanje, posipali sirom i začinima, a potom jeli čačkalicom.
Lazanje mogu da budu sa mesom i sirom, ili bez mesa, u varijanti sa spanaćem i sirom, ili lazanje sa povrćem... Recepata ima zaista bezbroj, najbolje je pratiti tradicionalne italijanske recepte za lazanje, a postoje cake uz koje će ovo jelo biti još ukusnije.
Ako volite lazanje, pratite ove savete i uvek će ispasti savršeno!
- Koristite suve listove testenine, koja sadrži jaja, tako će imati svilenkastu teksturu.
- Ne dodajte previše tečnosti u sos, Italijani kažu da lazanje nisu "neuredno" jelo i ne bi trebalo da cure na sve strane!
- Ako želite da eksperimentišete, umesto mlevenog mesa, dodajte sporo krčkanu govedinu iscepkanu na manje komade. Tekstura će biti savršena!
- U mleveno meso za lazanje dodajte sitno seckanu slaninicu, za dodatni sloj ukusa.
- Lazanje su iznutra meke i sočne, ali su najbolje kada su na vrhu lepo porumenele i krckave. Pospite ih sirom ili mrvicama hleba pomešanim sa začinima, za super krckavu koricu.
- Poslužite ih tople! Lazanje se ne jedu vruće, direktno iz rerne, već kada su bliže sobnoj temperaturi. Tako ćete osetiti sve ukuse na najbolji način.
BONUS VIDEO: Kako se prave lazanje u samo jednoj posudi?
(MONDO/T.B.)