Praznična trpeza je bogata jelima koje možemo da jedemo danima, ali postavlja se pitanje pravilnog čuvanja. Većina ljudi greši kad hranu odlaže u frižider. Ne samo da mogu da ga pokvare, već izazivaju i pojavu štetnih bakterija. Zato je važno da vruće jelo nikada ne odlažete odmah u frižider, već da prvo sačekate da se ohladi.

Ako vaš frižider ima funkciju za hlađenje hrane, Nо Frost ili GRUB, onda možete mirno da stavljate vruća jela. Ipak, nemaju svi frižider sa pametnim funkcijama, zbog čega je odlaganje vrućih jela kod mnogih zabranjeno. Evo sa kakvim problemima možete da se suočite ako ovo uradite:

  • Frižider može da počne da se odmrzava
  • Problemi sa kompensorom
  • Povećavanje računa za struju
  • Frižider će se mučiti
  • Proizvodi mogu da se pokvare, s obzirom na to da se stvara kondenz

Sistem za hlađenje su zapravo cevi kroz koje freon najčešće prolazi. Kod normalnog rada frižidera, on radi samo 10 do 15 odsto od vremena, ali ako počnete da stavljate redovno vruće stvari, on tako bukvalno počinje da se muči i da radi duže. Na taj način značajno se skraćuje njegovo trajanje.

Ako zaboravite da ohladite ostatke hrane koja se hladila na sobnoj temperaturi duže od dva sata, najbolje je da je bacite. Posle dva sata na sobnoj temperaturi, bakterije će početi da se brzo razmnožavaju. Prema tome, pre nego što stavite hranu u frižider, ohladite je do sobne temperature kako se uređaj ne bi oštetio.

BONUS VIDEO:

tiktok/kalejunkie Čuvanje bobičastog voća

(MONDO/T.V.)