ISKUSTVO

JEO SAM JEDAN OBROK DNEVNO, MOJ REKORD? 5 DANA! Uzimao sam ljuta krilca i prva promena se desila posle samo 48 sati

Autor Tamara Veličković

Pročitajte iskustvo muškarca koji je odlučio da jede jedan obrok dnevno - bilo koji!

Izvor: YouTube/YouTube/Epicurious

Zamislite da svaki dan jedete picu i smršate? Zvuči sjajno, ali uslov je da imate samo jedan obrok dnevno. Reč je o OMAD dijeti (One Meal A Day) koja je doživela veliku popularnost zahvaljujući brojnim slavnim ličnostima. OMAD dijeta je ekstreman način ishrane, ističu stručnjaci, koji podrazumeva da se sve kalorije na dnevnom nivou svedu u samo jedan, veliki obrok.

Jedan muškarac je odlučio da isproba ovu dijetu, a u nastavku donosimo njegovo iskustvo: "Rešio sam da eksperimentišem i dozvolio sam sebi da jedem jednom dnevno nekoliko dana u nedelji. Moj rekord bio je pet dana zaredom. Tokom tog perioda sam imao treninge snage, igrao sam košarku i bio sam prilično aktivan. Ovo su tri stvari koje sam naučio", napisao je na jednom blogu.

Možete da jedete šta god želite, ali bolje nemojte

Na samom početku sam bio srećan kao dete. Možete da jedete šta god želite! Prvih 48 sati sam jeo samo čips, a onda ljuta krilca. A takav izbor, blago rečeno, nije najoptimalnije 'gorivo' za telo. Suština OMAD dijete jeste da uživate u hrani, a ne da patite zbog još jedne kupus salate. Međutim, i dalje morate da se trudite da taj jedan obrok bude uravnotežen i da sadrži, ako je moguće, sve potrebne mikroelemente.

OMAD dijeta i trening snage se ne mešaju

Ja sam strastveni sportista, a uopšte nisam primetio ozbiljan gubitak snage na jednom obroku. Ipak, ne mogu da kažem da sam naporno vežbao u teretani. Teško je utvrditi kako će se vaše telo ponašati ako trenirate intenzivnije. U svakom slučaju, nakon pet dana na kalorijskom deficitu, primetio sam da sam smršao tri kilograma. Drugim rečima, ako jedete jednom dnevno, ali istovremeno vežbate, izgubićete na težini. Sve zavisi od uslova kao što su:

  • broj i intenzitet treninga
  • opšta fizička spremnost i kondicija
  • individualne karakteristike metabolizma
  • pol i godine. Očigledno, žene neće gubiti težinu tako brzo kao muškarci, a stariji sportisti će gubiti težinu sporije od mlađih.

Ako trenirate za opšte zdravlje i niste fokusirani na rezultate, onda OMAD dijeta najverovatnije neće imati nikakvog uticaja na vas. Međutim, profesionalni sportisti kojima je potrebno povećanje snage i izdržljivosti, jednostavno će biti primorani da se vrate na tri ili pet obroka dnevno.

OMAD dijeta daje disciplinu i razvija snagu volje

Glavni razlog zašto sam odlučio da jedem obrok jednom dnevno, bio je da poboljšam svoju mentalnu snagu. I bilo je tako teško. Ponekad je pobedila glad i dozvolio sam sebi da ručam. Međutim, većinu vremena sam bio ponosan. Generalno, ako verujete da snaga volje može da se trenira kao mišić, onda će vam ovaj pristup pomoći da se dovedete u formu.

Šta nauka kaže o pojedinačnim obrocima

Sa OMAD dijetom sve je isto kao i sa drugim metodama ishrane. Samo zato što je neko praktikuje i postiže rezultate, ne znači da je preporučljiva i da pomaže svima bez izuzetka. Istraživanja o obrocima jednom dnevno pokazuju različite rezultate. Jedan od prvih naučnih radova iz 2007. godine povezao je OMAD sa povišenim krvnim pritiskom i nivoom holesterola u krvi. Ako konzumirate previše pržene i masne hrane, previše rafinisanih ugljenih hidrata odjednom, pa čak i dodajete alkohol, vaše opšte zdravlje će sigurno patiti, čak i ako smršate.

Takođe su izračunati rizici koje jedan obrok dnevno može da izazove:

  • stalni osećaj gladi
  • rizik od razvoja alkoholizma
  • osećaj slabosti i umora
  • problemi sa koncentracijom i fokusom
  • osećaj težine u stomaku

BONUS VIDEO: Dijeta po krvnim grupama - da ili ne?

(MONDO/T.V.)