Bonton

LJUDI SE DANAS SVE GORE PONAŠAJU ZA STOLOM! Ako radite sledeće stvari uvredićete KOLEGE ili PARTNERA - jedno je IZUZETAK

Autor Teodora Boškovski

Da li vi poštujete pravila lepog ponašanja za stolom?

Izvor: Shutterstock/eldar nurkovic

Najnovija studija otkrila je da današnje generacije sve manje vode računa o primerenom ponašanju za stolom. Slobodniji su po pitanju razmišljanja, a kako se sad ispostavilo, i po pitanju ponašanja.

Ne mare da li će njihovo glasno žvakanje nekome da zasmeta, nonšalantno uzimaju zalogaj iz tuđeg tanjira, dok je korišćenje telefona neizostavni deo tokom jela. Opšta poznata pravila bontona za stolom, današnje generacije su "sklonile" po strani, pokazalo je birtansko istraživanje, piše Dejli Star.

Generacija Z, odn. Zumeri imaju najopušteniji pristup tradicionalnim manirima za stolom. Većina, 60% ne mari za pravila lepog ponašanja za stolom, dok više od trećine (38%) priznaje da proverava svoj telefon tokom jela.

Međutim, jedna situacija je izuzetak - dejt. Polovina priznaje da ne bi razmišljala o izlasku sa nekim ko se loše ponaša za stolom. Prema Debretovom vodiču za bonton, "osnovni dobri maniri za stolom, kao što je uspravno sedenje i žvakanje zatvorenih usta, omogućiće vam da ne uvredite svoje prijatelje, partnere ili kolege koji večeraju sa vama".

A da li vi vodite računa o pravilima lepog ponašanja za stolom?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)