OVU HRANU NE UZIMAJTE SA ŠVEDSKOG STOLA! Leglo je BAKTERIJA, mikrobiolog otkriva koje namirnice su najbolje

Da li znate na kojoj hrani sa švedskog stola se najviše talože bakterije?

youtube/FAT KUNG FU

Ako je pred vama švedski sto za doručak, koju hranu najradije birate? Možda je vaše omiljeno jelo zapravo leglo bakterija, a da to ni ne slutite. Mikrobiolog Džej Tetro upozorio je na hranu sa švedskog stola koju je najbolje izbegavati, a potom otkrio i koje su opcije najbolje. Prema njegovim rečima, klonio bi se kajgane, palačinki i žitarica, ali to nije sve.

"Ne bih uzimao džem, puter od kikirikija i marmeladu. Ako su takvi namazi otvoreni, a u njima je kašika, postoji velika verogvatnoća da su kontaminirani jer ljudi ponekad loše peru ruke ili ih uopšte ne peru, a svi grabe hranu istim priborom", otkrio i dodao da ovoj grupi namirnica mogu da se pridruže majonez, kriške limuka i prelivi za salatu.

Za sigurne opcije naveo je dimljeni losos, sir ili sveže voće. Istorija švedskog stola je usko povezana sa švedskom kulturom i tradicijom. Krajem 19. veka u Švedskoj je postalo moderno pozivati goste u svoj dom na odmor. Da bi ugodili gostima, domaćini su bili spremni da ponude raznovrsna i ukusna jela. Međutim, po tradiciji, sve ponuđene poslastice bile su stavljene na sto, tako da je svaki gost mogao samostalno da odabere šta mu se dopada.

Ovaj pristup je odražavao švedski koncept jednakosti i poštovanja ličnih preferencija svakog gosta. Postao je popularan svuda u svetu, a izuzetno je cenjen zbog svoje neformalnosti i izbora. Zanimljivo je da se švedski sto smatra oblikom samoposluživanja, ali u stvarnosti zahteva određene veštine. Važno je da znate da bi trebalo da počnete sa hladnim predjelima i salatama, a zatim da pređete na topla jela.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!  Kurir televizija

(MONDO/T.V.)