Stil

3 SIMPTOMA DA VAM CREVA NISU ZDRAVA I KAKO DA IH REŠITE! Gastroenterolog otkriva hranu za dobro varenje

Autor Teodora Boškovski

Gastroenterolog otkriva 3 simtpoma nezdravih creva i 3 načina kako da ih rešite!

Izvor: Shutterstock

Kažu da ono što unosimo o telo, to smo mi sami. Naš organizam je savršen uređen sistem, te sve što pojedemo ili popijemo odražava se na različite delove tela, a najviše na stomak i varenje.

A sa porastom stope slučajeva raka debelog creva ispod 50 godina, održavanje dobrog zdravlja creva je danas postalo važnije nego ikad. Ishrana je prvi korak ka dobrom zdravlju creva, ističe dr Vil Bulsuevic, gastroenterolog. On je za "Business Insider" otkrio tri potencijalna simptoma nezdravih creva i tri saveta kako da ih rešite: 

1. Nadimanje

"Ne mislim na malo nadimanja, nego na hroničan problem. To znači da se vaša creva bore da obrade i vare hranu", objasnio je doktor. 

Prema njegovom iskustvu, ljudi često pogrešno tumače nadimanje kao netoleranciju na određenu hranu. Ali Bulsievic ističe da osobe koje se bore sa nadimanjem zapravo treba da konzumriaju više te hrane, kao što su pasulj i sočivo, jer bi to moglo da sugeriše da creva nisu navikla da ih vare.

2. Stolica

Stolica je odličan pokazatelj zdravlja vaših creva. Postoji nekoliko različitih vrsta stolica. Međutim, gastroenterolog Bulsuevic ističe da ako ona nije mekana, nalik na "zmijicu", to bi moglo da bude znak da su mikrobi u vašim crevima poremećeni.

3. Manjak energije

Zdravlje creva je takođe povezano i sa drugim sistemima u organizmu, te nezdrava creva mogu da doprinesu i ostalim zdravstvenim problemima, kao što su reumatoidni artritis, Kronova bolest i ulcerozni kolitis, koji dovode do nedostatka energije .

"Kada svoju ishranu promenite tako da ona osnažuje vaše crevne mikrobe, nivoi energije mogu da se poboljšaju veoma brzo, kao i kvalitet sna", rekao je Bulsievic.

3 saveta za zdrava creva:

1. Vlakna

"Vlakna su hrana za mirkobe u crevima. Ona ih pokreću. Inače, vlakna se nalaze u voću i povrću, kao i u celim žitaricama, semenkama, orašastim plodovima", savetuje doktor.

2.  Raznolika ishrana

Gastroenterolog savetuje konzumiranje 30 različitih biljaka u toku nedelje, nebitno da li je u pitanju voće, povrće, začini.... na taj način, unećete različite nutritijente u organizam i vlakna. Takođe, probanje novih jela u restoranima je dobar način da uvrstite raznoliku ishranu.

3. Fermentisana hrana

"Konzumiranjem fermentisane hrane, omogućavate dobro zdravlje vašim mikrobima i smanjujete upalne procese u organizmu", ističe dr Bulsievic. U fermentisane namirnice spadaju kiseli krastavčići, kupus, zapravo zimnica, pa čak i crna čokolada.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)