Tradicija farbanja jaja za Uskrs potiče iz prethrišćanskog perioda. Jaja su predstavljala simbol rađanja i pobede nad smrću jer kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. Jaja se na Veliki petak farbaju u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo. Ovo je ujedno i običaj kojem se radujemo svake godine, a brojne domaćice kriju tajnu savršeno skuvanih i ofarbanih jaja. Donosimo jednostavno uputstvo za kuvanje koje će vam pomoći da jaja budu savršena!
Ako znate koliko dugo treba da kuvate jaja, onda ćete biti sigurni da je žumance dobro skuvano, a ne prekuvano. Kada se prekuva, ivice žumanceta postaju sivkaste, a ponekad se dešava i da žumance pozeleni. Ako planirate da jaja skuvate sa bojom, idealno je da koristite prirodne boje.
Prvo ih stavite u šerpu punu hladne vode. Zatim poklopite šerpu i ostavite da voda proključa na visokoj temperaturi. Nakon toga, smanjite temperaturu i ostavite jaja da se kuvaju sedam do osam minuta. Ukoliko želite prvo da skuvate jaja, pa ih potom stavite u boju, preporučljivo je da ih takođe stavite u jednom sloju u šerpu sa hladnom vodom.
Pustite da voda proključa na jakoj vatri, zatim sklonite šerpu sa ringle i ostavite jaja u vreloj vodi 12 minuta. Nakon toga, prelijte ih hladnom vodom kako biste bezbedno mogli da ih uzmete u ruku i potom ih stavite u čašice sa bojom.
BONUS VIDEO: Kako se farbaju jaja
(MONDO/T.V.)