ŠTA SMETE, A ŠTA NE BI TREBALO DA PIJETE NA USKRS: Stučnjak otkriva i najvažniji trik tokom ručka!

Klinička dijetetičarka otkriva listu preporučenih i zabranjenih pića na Uskrs!

Shutterstock/Miljan Zivkovic

Uskršnja trpeza je puna teško svarljive hrane, jela od jaja i majoneza, kolača. Sve to može da optereti jetru, a nažalost, mi je nesvesno još više izlažemo riziku ispijanjem pića koja nisu preporučljiva. Klinička dijetetičarka Roksana Sroda otkriva šta treba piti tokom praznika, a čega se kloniti. Piće na prazničnom stolu ogroman uticaj na naše telo i na to kako se osećamo posle celog dana.

"Ako nešto od alkohola moramo da biramo, najbolja opcija je belo vino. Ono je najlakše svarljivo, ima najmanje kalorija i nežno će podržati varenje. Na drugom mestu biće crno vino, ali ono je svakako teži izbor. Izbegavajte sve obojene alkohole, kao što su likeri i viski. Oni imaju daleko više kalorija i šećera i teže se vare", kaže dijetetičarka i dodaje:

"Trebalo bi da izbegavamo zaslađena pića, posebno gazirana, ali i sokove, čak i prirodne. Iako prirodni sokovi imaju mali deo vitamina, oni takođe sadrže i prilično dosta kalorija. Bolje bi bilo da ih izbegavate tokom praznika", savetuje Roksana i ističe da je poželjno izbegavati kafu sa šećerom i mlekom.

Ako ne možete da pijete crni čaj, dodajte zaslađivač i malo biljnog mleka bez šećera. Ipak, važno je da znate da kofein povećava apetit za slatkišima. Istraživanja pokazuju da će ljudi koji piju kafu uz svoj kolač, jesti više od ljudi koji ne piju kafu. Kafa čini da slatkiši budu manje slatki nego što zapravo jesu.

Verovatno niste iznenađeni činjenicom da je najbolje piće tokom praznika voda. "Bilo bi odlično da dodate nekoliko kriški limuna, krastavca ili listova sveže nane. To je odlična opcija za ljude koji ne vole ukus čiste vode. Taj napitak možete da pijete posle i između obroka", objašnjava dijetetičarka koja preporučuje i koprivu koja može da poboljša varenje posle obilnih obroka.

Dijetetičarka otkriva i trik koji će biti od koristi tokom Uskrsa. "Dobro rešenje može da bude da u ishranu uključite vodu sa kašičicom jabukovog sirćeta, što će poboljšati varenje i takođe pozitivno uticati na postprandijalnu glikemiju. Ako vam je ovaj ukus nepodnošljiv, probajte sa toplom vodom i svežim đumbirom", savetuje dijetetičarka.

BONUS VIDEO: Uskršnja dekoracija

This browser does not support the video element.

Uskršnja dekoracija  TikTok/dekoria.pl

(MONDO/T.V.)