Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali je vrlo važno koje namirnice jedemo. Neke su pune šećera i nezdravih masti, pa samim tim mogu da dovedu do skoka nivoa šećera u krvi. Dijetetičarka Mišel Sari otkrila je dve opcije za doručak koje su najgore. Mogu da uzrokuju debljanje.
Žitarice
"Nisu sve žitarice za doručak iste, ali popularnije obično imaju visok sadržaj šećera bez mnogo drugih nutritivnih vrednosti. Ako žitarice nemaju vlakana, onda nemaju ništa što bi moglo da vam pomogne u regulaciji šećera u krvi", kaže Sari za SheFinds. Ako ipak želimo da doručkujemo žitarice, dijetetičarka savetuje da biramo opcije sa manje šećera.
Heljdine pahuljice su odlična osnova za hranljivI doručaK koji će obezbediti sve potrebne hranljive materije. Daju energiju dugo vremena. Pored toga, pogodne su i kao užina. Ne zahtevaju kuvanje. Kada pripremate doručak, samo dodajte mleko ili jogurt. Heljdine pahuljice su, što je važno, proizvod bez glutena.
Pecivo iz pekare
"Razna slatka i slana peciva puna su mastima i šećerom, od kojih ništa nije korisno za vaše zdravlje. Umesto da kupujete takva peciva, ujutru pripremite nešto za sebe što možete da uzmete u pokretu. Primera radi, napravite tost i na njega stavite zdravi puter od kikirikija i banane", savetovala je dijetetičarka.
Hleb od celog zrna je odličan saveznik zdrave ishrane. Veoma je zasitan, ide uz sve i ima visoku hranljivu vrednost. Hleb od celog zrna je hranljiv, bogat dijetalnim vlaknima i ima malo kalorija. Hleb od celog zrna takođe ima niži glikemijski indeks.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)