ANKETA

BES NA MREŽAMA ZBOG TRIKA SA KAFOM! Može da vas sačeka na razgovoru za posao: "To nije normalno"

Autor Tamara Veličković

Internet bruji o triku sa kafom koji se sve više koristi na razgovoru za posao.

Izvor: fizkes/Shutterstock

Sećate li se ovog trika sa kafom? Australijanac Trent Ines, koji je godinama bio direktor kompanije koja se bavi softverima, primenjuje ga tokom intervjuisanja kandidata za posao. On je jednom prilikom u svom podkastu otkrio da svakom kandidatu pokaže kancelarije, a potom ga odvede do kuhinje. Ta osoba, koja je došla na razgovor za posao, gotovo uvek bi izašla iz kuhinje sa pićem, što bi u 99 odsto slučajeva bila kafa.

"Nakon što prihvati piće, kandidat se vraća na mesto intervjua. Tokom intervjua, kandidat će postepeno ispijati svoje piće, sve do kraja intervjua. Na kraju razgovora, posmatrao sam šta će kandidat da učini sa šoljom ili čašom koju je uzeo - da li će ta osoba na kraju razgovora odneti praznu šolju natrag u kuhinju. Možete razviti vetšine, možete steći znanje i iskustvo, ali sve se zapravo svodi na stav, a stav o kom govorimo je koncept 'operi svoju šoljicu kafe'. Stvarno želite da budete sigurni da imate ljude koji imaju pravi osećaj odgovornosti za svoje postupke, poštovanje prema drugima i timski rad u kolektivu", rekao je Trent Ines i dodao da samo 10 odsto kandidata nije prošlo test.

Epizoda podkasta od pre nekoliko godina nedavno se ponovo pokrenula na društvenim mrežima. Korisnici TikTok-a i Redita tvrde da je Inesova strategija manipulativna. Ispod jednog od TikTok snimaka, mnogi pišu da "nije normalno zapoljšavati ljude na taj način". Ovo su samo neki od komentara:

"Ja bih se osećao jako čudno da perem sopstvenu šolju tokom razgovora za posao. Ja sam u tom trenutku tamo gost. Pretpostavljam da bih samo pitao šta žele da uradim sa šoljom", "Dobro je znati. Ako poslodavac igra ovakve igrice, to je za mene odmah crvena zastavica. To je kraj razgovora", "Ono što ovaj šef zapravo radi, jeste da manipuliše potencijalnim zaposlenima da piju kako bi mogao da igra svoju veoma uznemirujuću psihosocijalnu igru", "Znači, on ne saopštava svoje potrebe i kažnjava ljude što mu ne čitaju misli? Zvuči kao loš šef", pisali su mnogi.

Dok Inesova metoda zapošljavanja izgleda teoretski bezopasna, korisnici društvenih mreža veruju da pokazuje toksičnu radnu kulturu. Šta vi mislite?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)